BiH korak bliže pristupu tržištu Kine za izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda

0
833
Ministar Šarović razgovarao sa ambasadoricom Kine Chen Bo

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadoricom NR Kine u BiH Chen Bo, u cilju finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će se ove godine održavati od 3. do 5. jula u Bugarskoj.
Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Takođe, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnju između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.
“BiH ulazi u finalnu fazu priprema, i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla“, istakao je na sastanku ministar Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure.
Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.
Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini. Pri tome, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa NR Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here