BiH – Turska: Potrebno povećati trgovinsku razmjenu i nove investicije

0
1100
Binali Yildirim i Denis Zvizdić: Turska i BiH žele poboljšati ekonomsku saradnju

Nakon današnjeg susreta delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske u Sarajevu, premijer Turske Binali Jildirim kazao je na pres-konferenciji da je neophodno povećati broj turskih investicija u BiH kao i robno trgovinsku razmjenu.
“Imali smo priliku da sa bh. ministrima razgovaramo kako unaprijediti dalju saradnju. Cilj je da povećamo broj turskih investitora u BiH, a nove investicije znače i nova radna mjesta i zapošljavanje mladih”, kazao je turski premijer.
On je rekao i da ukupna trgovinska razmjena između BiH i Turske ne odražava postojeći potencijal te je najavio da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan polovinom godine posjetiti BiH. Cilj je da se tokom te posjete potpiše desetak novih sporazuma o slobodnoj trgovini.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je Turska jedan od najvažnijih i najznačajnijih prijatelja BiH, koja kontinuirano daje podršku BiH u realizaciji svih naših strateških ciljeva.
“Među najvažnijim prioritetima posebno smo razgovarali o ključnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH, a to su EU i NATO integracije. Zamolio sam premijera Jildirima da Turska, kao važna članica NATO saveza, nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za mogućnost aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO paktu, čije aktiviranje očekujemo na nekom od narednih sastanaka”, rekao je Zvizdić.
Dodao je da su dvije najvažnije stvari o kojima je upoznao premijera Turske mir i stabilnost na području zapadnog Balkana i BiH te ekonomski razvoj BiH.
“Ono što je već sada potpuno jasan rezultat tih razgovora jeste činjenica da će brzo biti finaliziran naš sporazum o slobodnoj trgovini. Turska i premijer Yildirim su izrazili potpunu spremnost da najmanje u narednih pet godina garantiraju izvoz mesa iz BiH u Tursku. Isto tako će biti produženi rokovi i za realizaciju kredita koje je Turska izdala za razvojne projekte u BiH, a tu je svakako naša ekonomska saradnja u smislu značajnijeg privlačenja novih turskih investicija”, dodao je Zvizdić.