Bitcoin pao s rekordnih 17.000 dolara, investitori u dilemi

0
1257
Najveća svjetska kriptovaluta je u novom zamahu, cijena bitcoina premašila 70.000 USD

Bitcoin je u petak snažno oscilirao, sunovrativši se s nove rekordnog nivoa od 17 hiljada dolara pod utjecajem nedoumice među trgovcima uoči skorašnjeg uvrštenja terminskih ugovora u najpoznatijoj digitalnoj valuti u ponudu etabliranih tržišta.
Kako navodi Bloomberg News, bitcoin kriptovaluta je na azijskim tržištima oslabila 15 posto, na 14,480 dolara, da bise potom oporavio i jutros se njime trgovalo po 16.100 dolara, što znači da je u minusu 5,3 posto u odnosu na rekordni nivo.
Protekle sedmice njegova je vrijednost porasla više od 50 posto, a najniži je nivo u ovoj godini bilježio sredinom januara kada se njime trgovalo po 752 dolara.
Analitičari pripisuju njegov uzlet činjenici da ga prihvata sve više tradicionalnih investitora ali i dozvoli američkih regulatora da se terminski ugovori u digitalnim valutama uvrste u ponudu velikih berzi.
Dosada se njime trgovalo samo na specijaliziranim platformama, a od nedjelje će ga u ponudu uvrstiti i Chicago Board Options Exchange (CBoe), te od 18. decembra i Chicago Mercantile Exchange (CME).
Neke pak institucije, poput američke centralne banke (Fed), upozoravaju da ne bi trebalo petljati s bitcoinom jer bi mogao ugroziti finansijsku stabilnost, a skok njegove vrijednosti dodatno potpiruje strah od stvaranja balona, prenosi Hina. Velike brokerske kuće upozorile su pritom regulatore da su možda prenaglili s izdavanjem dozvole za trgovanje terminskim ugovorima u bitcoinima dok analitičari smatraju da bi tehničke poteškoće pri njegovu lansiranju mogle prouzročiti velike nevolje.
Očekuje se ipak da će bitcoin dugoročno nastaviti jačati, predviđajući da će u roku od 18 mjeseci dosegnuti vrijednost od 50 do 100 hiljada dolara.