Borisov: Poslije izbora BiH će morati odlučiti kojim putem želi ići

0
708
Zvizdić u Sarajevu razgovarao sa premijerom Bugarske Borisovim

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je u Sarajevu razgovarao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o aktuelnostima na EU putu BiH, ali i svim izazovima u narednom periodu.
Zvizdić je uputio zahvalnost Bugarskoj koja je proteklih šest mjeseci predsjedavala EU što je kao prioritet držala status Zapadnog Balkana.
“U toku bugarskog predsjedavanja Zapadni Balkan je bio u fokusu interesa EU. To je za nas izuzetno važno jer je evropska perspektiva naš osnovni vanjski prioritet. Poslije izbora u BiH očekujemo dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH, kao i to da će doći do aktivacije MAP-a kao koraka ka članstvu u NATO”, kazao je Zvizdić.
On je dodao da BiH ima još dva pravca a to su ekonomski razvoj i infrastruktura.
Premijer Borisov je kazao da je s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom dogovorio da će i u narednih šest mjeseci fokus EU u velikoj mjeri bit Balkan, prenosi agencija Patria.
“Želio bih istaći dvije bitne stvari, a to su odnosi na relaciji Sofija – Skoplje, gdje imamo sporazum o dobrosusjedskim odnosima, ali i na relaciji Skoplje – Atina imamo važan napredak i sporazum o imenu. Kako bi slijedila ove primjere BiH može da nauči mnogo. Imamo novu evropsku perpsektivu za ove zemlje, a bit će razriješeno i pitanje Kosova i odnosa sa Srbijom. Nakon izbora u oktobru morat ćete se odlučiti kojim putem želite ići. BiH je važna za Evropsku uniju”, kazao je Borisov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here