Britanci ne žele Huawei 5G opremu, postojeću izbacuju do kraja 2027.

0
631
Huawei je u zadnjih 10 godina investirao preko 4-5 milijardi dolara u razvoj 5G tehnologije

Kineski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei u potpunosti je izbačen iz planova za širenje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu. Današnjom odlukom tamošnje su vlasti, a na prijedlog Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC), donijele zabranu kupovine Huaweijeve 5G opreme svim lokalnim telekomima. Zabrana stupa na snagu nakon 31. decembra ove godine.
Dodatno, u istoj se odluci navodi da bi postojeća Huaweijeva 5G mrežna oprema, već instalirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, morala biti uklonjena do kraja 2027. godine, prenosi Bug.hr.
NCSC je ovakvu preporuku donio jer smatraju da bi sankcije SAD-a usmjerene prema kineskoj kompaniji mogle imati značajne posljedice, te da će Huawei zbog njih morati reorganizirati svoj sistem proizvodnje i snabdijevanja dijelova za opremu. Slijedom toga, smatraju britanski cyber stručnjaci, Huawei bi u budućnosti mogao biti u problemima sa stabilnom i pouzdanom isporukom opreme.
Na ovu odluku stigla je i reakcija Huaweija, navodeći da je ova razočaravajuća odluka loša vijest za sve koji u UK-u imaju mobilni telefon.
“Umjesto ubrzavanja, vladina će odluka usporiti digitalizaciju i pozivamo ih da je još jednom razmotre. Sigurni smo da nova američka ograničenja ne bi utjecala na sigurnost proizvoda koje isporučujemo u UK-u”, navode iz Huaweija.