Čapljina: Kreće projekt konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima

0
1546
U općini Čapljina održan sastanak Sterdara, Mulaomerovića, Kožulja i Julijane Mikulić Jurković

U općini Čapljina danas je održan sastanak v.d. pomoćnika direktora Zavoda za zaštitu spomenika Robert Sterdara, voditelja gradilišta izvođača radova kompanije ‘Neimari’ Ensara Mulaomerovića, Predraga Kožulja – pomoćnika voditelja gradilišta i Julijane Mikulić Jurković iz Službe za lokalni ekonomski razvoj i europske integracije općine Čapljina kako bi se označio početak Projekta hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima.
Općina Čapljina je preuzela inicijativu, uradivši Projekt hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima te zatražila suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika koji je isti i odobrio. Projekt je finansiran sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta, saopćeno je iz Općine Čapljina.

Sanacijskim radovima na Starom mostu u Klepcima zaustaviti propadanje mosta

Most u Klepcima jedan je od najstarijih objekata te vrste u BiH. Projektom hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima zaustaviti će se propadanje mosta te će se težiti ispunjavanju uvjeta za daljnje aktivnosti koje su potrebne za potpunu sanaciju i rekonstrukciju.
Hitne mjere obnove i zaštite će se usredotočiti na -stabilizaciju desnog upornjaka, tj. krilnih zidova na desnoj obali, zatim zaštitu luka od negativnih utjecaja od procjeđivanja vode restauracijom kaldrme ‐ Zaštita mosta od daljnjih negativnih utjecaja vegetacije te prikupljanja i očuvanja izvornih dijelova mosta koji su pali u rijeku.
Stari most u Klepcima je most s vrlo elegantnom konstrukcijom svoda koja podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, ali je dodatno specifičan zbog lučnog raspona 17,52 m (strijela luka iznad najnižeg vodostaja 6,30 m i produžava se oko 1,0 m ispod površine vode). Specifičnost mosta je najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama.
Imajući u vidu činjenicu da su na ovom mjestu otkrivene trase cesta iz ranijih perioda, vjerojatno je na današnjem mjestu postojao rimski most, gdje je 1517. godine hercegovački Sandžak-beg Mustafa- beg izgradio je današnji most, koji je 150 godina kasnije obnovljen. Graditelj i legator iz tog perioda bio je Šišman Ibrahim-paša.
Današnji početak radova je sastavni dio ne samo sprječavanja devastacije Starog mosta u Klepcima nego i rad na brendiranju lokaliteta, njegovom očuvanju i zaštiti, korištenjem u edukacijske, kulturne i turističke potrebe.