CBBiH: Bankarski sistem je likvidan, nema smanjenja stope obavezne rezerve

0
641
U septembru 2023. u odnosu na mjesec ranije devizne rezerve CBBiH povećane za 44,2 miliona KM

Monetarni, a time i finansijski sistem u Bosni i Hercegovini je stabilan, poručuju iz Centralne banke BiH.
Na računima Centralne banke (CBBiH) trenutno se nalazi 5,5 milijardi KM deponovanih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata. Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve, navode iz CBBiH.
“Centralna banka BiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede. Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini“, saopćeno je iz CBBiH.
Iz Centralne banke BiH dodaju da kontinuirano prate situaciju i da poduzimaju sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definisanim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute.