CBBiH: Izabrano idejno rješenje novog objekta u Hastahani ruši stereotipe

0
763
Ovako bi trebao izgledati budući poslovni objekt Centralne banke BiH – Glavne jedinice Sarajevo

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je u proteklim danima obavijestila o izboru pobjednika konkursa za rješenje novog objekta na lokaciji Hastahana, te ispunjenim zakonskim obavezama. Rad ureda GRUPA. ARH. d.o.o. je ocijenjen kao neuporedivo kvalitetniji, što je olakšalo posao Komisiji.
Centralne banke širom svijeta, u svim vremenima ostavljaju najljepša zdanja u naslijeđe generacijama. Sudeći prema fotografijama, i mi smo na dobrom tragu, poručuju iz CBBiH.

Projekat je inovativan i atraktivan te transparentan i otvoren prema parku Hastahana

Podsjetimo, konkursna Komisija jednoglasno je izabrala ponuđača GRUPA. ARH. d.o.o. za pobjednika javnog konkursa za izbor idejnog rješenja poslovnog objekta za potrebe CBBiH – Glavne jedinice Sarajevo.
“Navedene kvalitete i analizirane prednosti idejnog rješenja su visoko pozicionirale rad koji je potpisala GRUPA. ARH. d.o.o. U svim ocjenjivanim relevantnim aspektima, ovaj je rad u odnosu na ostale, neuporedivo kvalitetniji”, između ostalog se navodi u završnom izvještaju Komisije u sastavu prof. doc. dr. Pavle Krstić, dipl. ing. arhitekture, emeritus Ognjenka Finci, te Zijo Krvavac, dipl. ing. arhitekture.

Objekat je koncipiran na najboljem tragu onog što se naziva ‘zelena arhitektura’

Nakon izbora pobjednika, CBBiH je Općini Centar predala projekat i time izvršila dopunu već ranije predatog zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za gradnju na parceli u ulici Kranjčevićeva, lokalitet Hastahana.
U izvještaju konkursne Komisije za provođenje postupka javne nabavke se zaključuje da je ideja zelene arhitekture, s fasadama koje doprinose urbanom karakteru Kranjčevićeve ulice, sa svim sigurnosnim kvalitetima koje zahtijeva ovaj tip objekta – najbolje rješenje.
“Rad je inovativan i atraktivan s doziranom i prisutnom transparentnošću i otvorenošću prema parku Hastahana na jugu i Kranjčevićevoj ulici na sjeveru. Ovaj objekat je koncipiran na najboljem tragu onog što se naziva ‘zelena arhitektura’ koja nije uobičajena za objekte ove namjene, ali ovo je vrijeme rušenja stereotipa dobrom argumentacijom”, navodi se između ostalog u zaključku Komisije.

Uporedite budući i sadašnji izgled parka u Hastahani

Završni izvještaj Komisije sa svim pojedinostima je, od donošenja Odluke o izboru pobjednika ovog konkursa, dostupan na web stranici CBBiH. Važno je napomenuti da CBBiH radi u interesu svih građana, naši neupitni postulati su stabilnost, povjerenje i integritet u svemu što radimo, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Vezani tekst: Centralna banka BiH predstavila idejni projekt novog objekta u Hastahani