CBBiH: Nastavak saradnje u okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske

0
223
Softić - Hunn: CBBiH već godinama gradi izuzetno kvalitetne odnose sa Vladom Švicarske

Novoimenovani ambasador Švicarske Daniel Hunn posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH). U nastupnu posjetu ambasadora Hunn-a je primio guverner CBBiH dr. Senad Softić koji je tom prilikom iskazao zahvalnost za napore koje je uložila Švicarska u ekonomski i socijalni razvoj BiH, te naglasio da CBBiH već godinama gradi izuzetno kvalitetne odnose sa švicarskom Vladom i njenim finansijskim institucijama.
Ambasador Hunn ukazao je na činjenicu da je CBBiH već počela s aktivnostima realizacije i korištenja tehničke pomoći u 2021. godini, što je čini najuspješnijom centralnom bankom – korisnikom tehničke pomoći u BCC programu.
U okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske Bosni i Hercegovini odvija se izuzetno uspješna saradnja sa CBBiH, posebno kroz Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (BCC), koji se realizuje uz intenzivne konsultacije sa Švicarskim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Tokom 2020. godine, ova saradnja se odvijala u virtuelnom formatu, kroz intenzivne konsultacije i edukativne aktivnosti, u skladu s potrebama CBBiH.

Ambasador Hunn u nastupnoj posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine

Nakon uspješno provedene prve faze Programa 2014-2017. godine, u toku je druga faza, odnosno nastavak programa do 2022. godine. Područja podrške su monetarna politika, konkretnije, istraživanje i unapređenje procesa upravljanja deviznim rezervama, statistika, upravljanje ljudskim resursima i okvir operativnog rizika, uključujući unapređenje planova za kontinuitet poslovanja.
“Iznimno cijenim brzu reakciju i podršku SECO u ovim izazovnim vremenima. Zahvaljujući posvećenosti švajcarskog partnera ali i intenzivnim naporima osoblja CBBiH, projekat se odvija u kontinuitetu”, zaključio je guverner Softić.
Ovom prilikom guverner je ambasadora Hunna informisao o najnovijim makroekonomskim pokazateljima za BiH te aktivnostima koje je CBBiH poduzela tokom perioda pandemije u cilju očuvanja monetarne stabilnosti i stabilnosti finansijskog sistema.
Tokom razgovora ambasador Hunn je istakao opredijeljenost njegove države za nastavkom saradnje u okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz CBBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here