CCI: U BiH 73 posto radnika i čak 98 posto penzionera živi u zoni siromaštva

0
911
Izvor: CCI / PIO

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj ‘Stanje nacije’ koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini. Jedna od oblasti analize je i siromaštvo, te raspon plata i penzija u BiH.
U Izvještaju CCI-a se navodi da je bolna činjenica da je većina građana BiH u zoni siromaštva, apsolutnog ili relativnog! Zvanična statistika pokazuje da je većina radnika (73% ili 351.000 radnika) i skoro svi penzioneri (98% penzionera u FBiH) u zoni siromaštva, a kada se ovome dodaju nezaposleni, kao i primaoci socijalne pomoći, dobije se potpuna socijalna slika u zemlji.
U izvještaju CCI-a se navodi da je u posljednje dvije godine, tačnije od početka provedbe Reformske agende, prosječna plata u oba entiteta porasla za 1% (ili 5 KM), što upućuje na zaključak da životni standard građana stagnira, dok je potrošačka korpa i dalje skoro duplo veća od prosječne plate.
Prema zvaničnoj statistici, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH u augustu iznosila je 871 KM, a u Republici Srpskoj iznosila je 832 KM. Najviše neto plate u FBiH bile su u energetskom sektoru, 1.670 KM, a najniže u ugostiteljstvu 539 KM, dok su u RS-u najviše plate bile u oblasti finansija i osiguranja, 1.300 KM, a najniže u građevinarstvu 545 KM.
U posljednje dvije godine, zanemarljiv je porast prosječne plate i prosječne penzije, dok je kod vrijednosti potrošačke korpe vidljiva stagnacija, odnosno regresija od 4 KM. Njihov odnos nam pokazuje koliko je loš životni standard i koliko je slaba kupovna moć građana BiH. Može se zaključiti da je potrebno skoro dvije prosječne neto plaće ili četiri prosječne penzije da bi se priuštila jedna potrošačka korpa.
Ovi poražavajući podaci takođe ukazuju i na nedovoljan ekonomski rast i razvoj. Ukoliko prosječne plate budu rasle tempom kao u prethodne dvije godine, bit će potrebno preko 15 godina da jedna prosječna plata bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe, dok je po pitanju penzija apsurdno praviti ovakve procjene, jer će ovim tempom, proći više od 500 godina prije nego penzija bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe, navode iz CCI-a, prenosi agencija Patria.