Celje: U organizaciji Samita 100 lansirana nova faza projekta EDISON eCity

0
3085
Jedan od tvoraca i glavnih pokretača EDISON projekta je dr Iztok Seljak

Neposredno uoči početka evropske sedmice mobilnosti, ovog vikenda u Celju lansirana je nova faza projekta EDISON eCity – jednog od najznačajnijih regionalnih projekata u oblasti ekološkog transporta.
Događaj, kojem su prisustvovali brojni predstavnici privrede iz regiona, uz državne predstavnike vlade Slovenije i Evropske unije, organizovala je regionalna poslovna inicijativa Samit100, u partnerstvu sa lokalnom vlašću Celja i Rotary distriktima iz regiona.
EDISON platforma nastala je u Sloveniji, 2015. godine, kao rezultat humanitarne inicijative kada su za potrebe djece sa invaliditetom u rent-a-car usluge uvedena električna vozila, modela BMWi13, čime je uspostavljena prva ekološka ekonomija dijeljenja – jedan od najbrže rastućih svjetskih ekonomskih trendova.
Nakon instaliranja deset stanica za napajanje električnih vozila u Sloveniji, ova inicijativa predstavljena je u okviru Samita100 u Sarajevu, sa planom da se uvede elektrifikacija puta u dužini od 2.400 km, koji povezuje sve veće regionalne gradove, od Ljubljane preko Zagreba i Beograda do Skoplja, Tirane, Prištine, i zatim Dubrovnika, Splita, Zadra i Kopra, a u aprilu ove godine promovisan je i projekat eBelgrade.
Proteklog vikenda predstavljeni su prvi rezultati platforme i lansirana je faza eCelje, kojom EDISON projekat nastavlja povezivanje unutar regiona jugoistčne Evrope. Promociji nove faze, u Celju, prisustvovala je i evropska komesarka za transport, Violeta Bulc.
Jedan od tvoraca i glavnih pokretača EDISON projekta je dr Iztok Seljak, predsjednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria, jedne od vodećih evropskih kompanija u oblasti industrije automobilske tehnologije, i potpredsjednik Upravnog odbora Samita100.
Događaj u Celju jedna je od aktivnosti u okviru regionalne inicijative Samit100, održana u susret njegovog šestog regionalnog godišnjeg okupljanja, koje je planirano 16. i 17. oktobra u Skoplju.
Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope predstavlja jedinstvenu poslovnu inicijativu koja okuplja najistaknutije poslovne lidere Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije sa ciljem da regionalnu saradnju uspostavi kao prioritetan zadatak dnevnog reda svake Vlade. Cilj je kreirati region koji će unaprijediti konkurentnost nacionalnih ekonomija i ojačati potencijale Jugoistočne Evrope. Ove godine u Skoplju, ovaj događaj će okupiti više od 150 poslovnih i političkih lidera regiona, zajedno sa specijalnim gostima iz Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), Nordena, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i mnogim drugim, s ciljem identifikovanja ključnih projekata i novih dogovora za novo doba, što je ujedno i slogan Samita100.