Centralna banka BiH u Brčkom obilježila Svjetski dan štednje

0
937
Predstavnici CBBiH u Brčkom održali finansijsku edukaciju za učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti štednje

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), danas je u objektu Centralne banke BiH-Filijala Brčko organizovana posjeta učenika Prve, Druge, Treće, Četvrte i Pete osnovne škole Brčko distrikt i učenika JU Ekonomska škola Brčko distrikt.
Prilikom posjete, učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom ‘Mala škola novca’, dok su srednjoškolci, kroz prezentacije, upoznati o CBBiH i njenim zadacima, te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji. Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana.
Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom ‘Novko i Novčica u svijetu novca’, te za srednjoškolce brošura ‘Saznaj sve o novcu’ i letak pod nazivom ‘Šta je štednja?’.
Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta BiH. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele BiH i univerziteta izvan BiH.
Takođe, CBBiH će organizovati obilježavanje Svjetskog dana štednje u Banjaluci (31.10.) i Sarajevu (1.11.).
Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).