Udružuju se Fiat Chrysler i PSA grupacija

0
950
Spajanje PSA i FCA trebalo bi prema najavama biti provedeno do kraja marta ove godine

Italijansko-američka kompanija Fiat Chrysler Automobili (FCA) i francuska PSA grupacija (PSA Peugeot) će udružiti snage kako bi formirali četvrtu najveću svjetsku grupaciju u autoindustriji.
Upravni odbori ovih kompanija dali su ovlaštenja svojim timovima da zaključe obavezujući memorandum u narednim sedmicama, saopćeno je iz ove dvije kompanije.
Predsjednik FCA John Elkann će voditi zajedničku kompaniju, dok će glavni izvršni direktor Peugeota Carlos Tavares biti njen generalni direktor.
Dogovor dolazi u trenutku kada se proizvođači automobila suočavaju sa globalnim padom tražnje i nastoje da razviju tehnološki naprednije, čistije modele automobila kako bi ispunili sve oštrije propise protiv zagađenja. Procjenjuje se da će ovo spajanje generisati godišnje sinergiju od 3,7 milijardi eura (4,1 milijarde dolara), bez ikakvog zatvaranja pogona, prenosi Reuters.
Prije zaključenja ugovora, Fiat Chrysler će svojim dioničarima isplatiti specijalnu dividendu od 5,5 milijardi eura i podijeliti im dionice u svom odjelu za proizvodnju robota Comau. Peugeot će svojim dioničarima podijeliti 46 posto dionica u svojoj fabrici za proizvodnju autodijelova Faurecia.
Zajednička kompanija će imati sjedište u Nizozemskoj. Imaće 11 članova odbora, od toga šest iz Peugeota a pet iz FCA.
Dionice zajedničke kompanije biće listirane na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku, navodi Reuters. Tržišna vrijednost nove kompanije biće blizu 50 milijardi dolara.