Cirih i Pariz smijenili Singapur i Osaku na listi najskupljih gradova za život

0
567
Prva tri mjesta najskupljih gradova za život sa Cirihom i Parizom dijeli Hong Kong

Cirih i Pariz smijenili su Singapur i Osaku na listi najskupljih gradova za život jer je globalna ekonomska nesigurnost uslijed pandemije koronovirusa rezultirala jačanjem eura i švicarskog franka.
U novom izvještaju Worldwide Cost of Living Index, koje je objavio The Economist Intelligence Unit (EIU), navedeno je da je pandemija uticala na promjene cijena dobara i usluga u 130 gradova svijeta, zaključno sa septembrom ove godine. Kao bazno mjerilo za usporedbu EIU je uzeo troškove života u New Yorku.
Prva tri mjesta sa Cirihom i Parizom dijeli Hong Kong, a Singapur, koji je sada na 4. poziciji, svoj pad može zahvaliti pojeftinjenju troškova života uslijed značajnog odlivu stranih radnika. Naime, broj stanovnika u Singapuru ove je godine pao, što je nezabilježeno od 2003. godine.
“Pandemija bolesti Covid-19 uzrokovala je slabljenje američkog dolara dok su zapadnoevropske i azijske valute ojačale, što je podiglo cijene dobara i usluga”, komentirala je Upasana Dutt, direktorica istraživanja troškova života u EIU, prenosi Poslovni.hr.
Dutt je dodala da su azijski gradovi proteklih godina dominirali u vrhu liste najskupljih, no pandemija je promiješala ovogodišnji redoslijed.
Japanska Osaka ove godine dijeli 5. mjesto s Tel Avivom. Izvještaj navodi kako je u Osaki došlo do stagnacije cijena, a japanska vlada počela je i subvencionirati dio troškova života, poput javnog prijevoza.
Evropa među 10 najskupljih gradova ima još dva predstavnika: Ženevu na 7. poziciji koju dijeli s New Yorkom te Kopenhagen na 9. mjestu. Na začelju je Los Angeles.