Citroën u Sarajevu predstavio novi SUV Citroën C3 Aircross

0
2372
Novi kompaktni SUV Citroën C3 Aircross (Foto: Profitiraj.ba)

Nakon novog modela C5 Aircross, SUV-a iz segmenta C predstavljenog u Šangaju, međunarodni pohod marke Citroën na tržište SUV-ova ubrzan je novim modelom. Novi kompaktni SUV Citroën C3 Aircross predstavljen je danas u Sarajevu, čime je i zvanično uveden na tržište Bosne i Hercegovine, a novinari iz auto-branše imali su priliku oprobati ovaj model, a konkretniju ocjenu objavit ćemo nakon detaljnijeg testiranja.
Taj SUV, kako ističu Citroënu, utjelovljuje čitavo znanje i umijeće marke u pogledu prostranosti kabine, modularnosti i udobnosti te se ističe svojim jedinstvenim oblikom segmenta B-SUV.
Novi Citroën C3 Aircross kompaktni je SUV dužine 4,15 m koji se ističe snažnim, originalnim i svježim stavom, a proizvodi se u tvornici u Zaragozi (Španija). Jedinstvenog je oblika karakterističnog za nove modele marke Citroën i diči se svim atributima robusnog i sigurnog SUV-a: povišenim podvozjem i povišenim vozačevim mjestom, zaštitnim oblogama odbojnika sprijeda i straga, velikim točkovima i oblogama odbojnika. Upravljač modela C3 Aircross također je u stilu SUV-a te pokazuje njegova vozna svojstva.
Novi C3 Aircross nudi široka i udobna sjedala te se ističe izvrsnom prostornošću (većom visinom ispod krova, izdašnim prostorom za noge), izvanrednom modularnošću (kliznom klupom od 2 zasebna dijela, sklapanjem suvozačevog sjedala za tovarnu dužinu od 2,40 m) i iznimnim obimom prtljažnika (410 litara zapremine koji se može povećati do 520 litara zahvaljujući klupi za sjedenje, djeljivoj u omjeru 2/3-1/3.
Njegova silueta izdašnih oblika i naglašena snažnim grafičkim potpisima kao što su obojeni elementi na krovnim nosačima i stražnja trokutasta stakla s efektom žaluzina. Na zadnjem dijelu izraziti bokovi naglašavaju širinu vozila C3 Aircross i snažan karakter sportskog terenskog vozila. Zadnja svjetla sa 3D efektom dokazuju da pripada istoj porodici u koju spadaju i novi C3 i koncept C-Aircross.
Kao pravo sportsko terensko vozilo i novi C3 Aircross ima na bočnim površinama ugrađene produžetke blatobrana u predjelu blatobranskih koševa i donje dijelove karoserije u boji materijala koji ga štite od manje udaraca.
Osobnost vozila ojačana je velikim mogućnostima personalizacije, uz 85 kombinacija vanjskog (uz 4 boje krova za dvobojne izvedbe i 4 paketa boja) i 5 kombinacija unutarnjeg uređenja.
Taj SUV nadahnut je zahtjevima kupaca, tako da je ‘people minded’, odnosno po mjeri čovjeka, odlikuje se prostranošću i modularnošću te je otvoren prema okolini zahvaljujući ostakljenom panoramskom krovnom otvoru.
Iznutra se odlikuje inovativnom udobnošću proizašlom iz programa Citroën Advanced Comfort®, osobito za još veću prostranost, modularnost i osvijetljenost.
S lakoćom se kreće u gradu kao i na otvorenoj cesti i dobro je prilagođen svim podlogama uz pomoć Grip Control-a i Hill Assist Descent, a broji i 12 sistema za pomoć u vožnji, kao što su head-up zaslon i 4 tehnologije za bolju umreženost, na primjer bežično punjenje za pametni telefon.
C3 Aircross opremljen je i domišljatim pretincima, koji obuhvataju mogućnost bežičnog punjenja pametnog telefona na središnjoj konzoli, te nudi sveobuhvatnu gamu sistema pomoći u vožnji kao što su head-up zaslon, Active Safety Brake, automatsko uključivanje dugih svjetala, prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine te korisne tehnologije za svakodnevnu upotrebu, na primjer Park Assist ili Citroën Connect Nav.
Novi Citroën C3 Aircross u ponudi ima široku paletu štedljivih i učinkovitih benzinskih i dizelskih motora najnovije generacije koji se odlikuju vrhunskom tehnologijom. Za ovaj SUV dostupni su benzinski motori PureTech (82, 110 i 130) i dizelski motori BlueHDi (100 i 120).
Zajedno s benzinskim motorom PureTech 110 je dostupan automatski mjenjač EAT6 u vezi sa sistemom Stop&Start, a sa benzinskim motorom PureTech 130 i BlueHDi 120 se ugrađuje 6-stepeni ručni mjenjač.
Cjenovno najjeftini C3 Aircross je benzinski PureTech 82 BVM (snage 82 KS/60 kW), zapremine motora 1199 ccm, i opremom Live, koji se na tržištu BiH može kupiti za 26.428 KM (do registracije), dok je kod benzinaca najskuplji model Shine PureTech 130 S&S BVM6 (130 KS/96 kW) sa cijenom od 36.519 KM.
Od dizelaša najjeftiniji je C3 Aircross Feel BlueHDi 100 BVM (100 KS/73 kW), zapremine 1560 ccm, čija je cijena do registracije 32.956 KM, dok je najskuplji BlueHDi 120 S&S BVM6 (120 KS/88 kW) sa opremom Shine za kojeg treba izdvojiti 38.020 KM.

CITROËN C3 AIRCROSS: TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina: 4,15 m
Širina: 1,76 m
Visina: 1,64 m
Međuosovinski razmak: 2,60 m
Obim prtljažnika: 410 do 520 litara

Kompletan cjenovnik i pakete opreme za novi Citroën C3 Aircross možete vidjeti OVDJE