Delegacija Svjetske banke posjetila obnovljene škole u Mostaru

Iznos investicije za implementaciju energetske efikasnosti je iznosio preko 400.000 KM

0
422
Predstavnici SB posjetili su dvije škole u Mostaru, koje se nalaze u jednom objektu

U okviru Projekta za energetsku efikasnost BiH (BEEP), na području Hecergovačko-neretvanskog kantona je u periodu od 2016. do 2020. godine obnovljeno ukupno 20 javnih objekata.
Jučer je jedan od objekata – Srednju prometnu školu/Srednju mašinsko-saobraćajnu školu Mostar – posjetila delegacija Svjetske banke, na čelu s direktoricom za strategije i operacije za region Evrope i centralne Azije, XiaoqingYu, regionalnom direktoricom SB za regiju Zapadnog Balkana, LindomVan Gelderi Christopherom Sheldonom, šefom ureda Svjetske banke u BiH. Delegaciju su primili predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Jedinice za implementaciju projekta (PIU) BEEP.
Ova posjeta realizovana je u sklopu redovnih aktivnosti Svjetske banke, s ciljem kontinuiranog praćenja implementacije mjera energijske efikasnosti na objektima javne namjene, koji su dio projekta BEEP. Ovim putem stručnjaci su posjetili dvije škole koje se nalaze u jednom objektu, analizirajući do sada implementirane mjere, te slušajući iskustva uposlenika ovih škola.
Kroz aktivnosti Projekta za energetsku efikasnost u BiH (BEEP), na objektu ove dvije škole implementirano je nekoliko mjera energijske efikasnosti, poput zamjene fasadnih otvora, termoizolacije vanjskih zidova i stropa iznad grijanog prostora, ugradnje novog kotla na pelet, te zamjene energenta i djelomične zamjene rasvjetnih tijela energijski efikasnijima. U konačnici, smanjena je potrošnja energije, što rezultira ekonomskim uštedama, ali i smanjenjem emisija CO2, koje će po procjenama stručnjaka godišnje iznositi do 121 t/CO2. Iznos investicije je iznosio 403.202,32 KM, a procijenjena ušteda na troškovima za energiju nakon realizacije, na godišnjem nivou, iznosi 60.386 KM. Ovom posjetom, službena delegacija je stekla detaljniji uvid u stepen uspješnosti realizovanih radova, ali i njihov značaj za krajnje korisnike.
Tokom posjete, direktori škola, Zoran Landeka (Srednja prometna škola) i Ahmet Pelko ( Srednja mašinsko-saobraćajna škola) su istaknuli da školu trenutno pohađa 485 učenika i u njoj radi skoro 100 uposlenika, i svi oni su osjetili znatno poboljšanje uslova rada i učenja, pogotovo tokom zimskih perioda. Kako su izjavili, obje škole napokon imaju prave uslove za svoje korisnike, zahvaljujući projektu BEEP i investicijama Svjetske banke.
Posjeti je prisustvovao i Mate Bandur, predstavnik kantonalne Vlade i koordinator projekata EE u HNK, koji je naglasio da su projekti poput ovog od velikog značaja, kako za kanton, tako i za cijeli region, te da će oni nastaviti da implementiraju mjere energetske efikasnosti i na druge objekte širom kantona tokom narednog perioda.