Devet raseljenih porodica dobit će ključeve stanova u Ustikolini

0
1031
Stambeno zbrinjavanje raseljenih u BiH

Devet porodica izbjeglih i raseljenih osoba dobit će ključeve stanova u prvoj, novoizgrađenoj zgradi u Ustikolini, u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.
Svečano uručenje ključeva korisnicima stanova bit će upriličeno sutra u Općini Foča FBiH (Omladinska bb).
Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa za cilj ima osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura. Učešće Bosne i Hercegovine iznosi oko 15 miliona eura, a najveći dio troškova finansira se iz multidonatorskog Fonda Reginalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.
Glavni donator programa je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju UNHCR i OSCE, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.