Dm potvrdio lidersku poziciju sa prometom od 161,4 miliona KM

0
1147
Damir Šlosel, direktor dm u BiH: U narednoj godini dm namjerava investirati 7,9 miliona KM

Status lidera na drogerijskom tržištu Bosne i Hercegovine i u 12. godini poslovanja kompanija dm drogerie markt potvrdila je izvanrednim rezultatima ostvarenim u poslovnoj 2017/2018. godini (oktobar 2017. – septembar 2018.) koji su predstavljeni na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.
Poslovnu godinu dm je zaključio ukupnim prometom od 161,4 miliona KM, što u odnosu na prethodnu godinu, predstavlja rast od 12,15%.
Uspješno poslovanje ogleda se i u širenju prodajne mreže, koja broji 70 prodavnica u 40 bh. gradova. Nove dm prodavnice svoja vrata kupcima su otvorile u Mostaru, Gračanici i Ljubuškom, dok je, s ciljem unapređenja doživljaja kupovine, preuređeno deset postojećih dm prodavnica od kojih je jedna, u Derventi, preseljena na novu lokaciju.
U modernizaciju prodajnih objekata, otvorenje novih kao i u uređenje centrale i distribucijskog centra investirano je ukupno 5,9 miliona KM. dm timu pridružio se 51 novi zaposlenik, čime je broj zaposlenih sa 616 porastao na 667, što predstavlja povećanje od 8,3%.
Na policama dm-a svoje mjesto trenutno ima 466 domaćih proizvoda. Zahvaljujući inicijativi Startajmo {ZAJEDNO} kao i redovnim nastojanjima da se ponuda dm-a upotpuni domaćim proizvodima, ovaj broj će narasti na 500 čime će biti ostvaren cilj postavljen na početku godine. Ponudom novih domaćih proizvoda, dm želi odgovoriti na potrebe kupaca za kvalitetnim bh. proizvodima, podržati privredu naše zemlje te podijeliti znanje i iskustvo sa mladim poduzetnicima.
Proces uvrštavanja 30 domaćih proizvoda u asortiman dm-a počeo je u oktobru te će svi naći svoje mjesto na policama najkasnije do februara 2019. godine.
U narednoj poslovnoj godini kompanija dm namjerava investirati 7,9 miliona KM, najvećim dijelom u proširenje distribucijskog centra te u otvorenje pet novih dm prodavnica kao i preuređenje sedam postojećih.

Ukupan promet dm koncerna 10,7 milijardi eura

I na nivou kompletnog dm koncerna, koji obuhvata 13 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, ostvareni su uspješni poslovni rezultati, istaknuto je. Ukupan promet koncerna iznosi 10,7 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 4,3% u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Prodajna mreža također je rasla te s njom i broj novih zaposlenika. Širom Evrope u dm centralama, distribucijskim centrima i 3.566 prodavnica radi 61.721 zaposlenik.

Na današnjoj pres-konferenciji kompanije dm prezentiran je promo video društveno odgovorne inicijative Startajmo zajedno. U okviru ove kampanje 10 mladih bh. proizvođača dobilo je priliku da razvije svoje proizvode i uvrste ih u asortiman dm-a.