Dolar prošle sedmice ojačao 1,4 posto, euro u padu, rast CHF-a

0
1193
Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice ojačao 1,4 posto

Američki dolar je prošle sedmice na svjetskim valutnim tržištima ojačao 1,4 posto, najviše u petnaest mjeseci.
U odnosu na evropsku valutu, dolar je znatno ojačao, pa je kurs eura oslabio 1,7 posto, na 1,2250 dolara. Ipak, u odnosu na japansku valutu, dolar je u odnosu na jen oslabio 1,2 posto, na 108,80 jena, blizu najnižeg nivoa u četiri mjeseca.
Američki dolar je sedmicama bio pod pritiskom zbog najava da američka centralna banka više neće biti jedina velika banka u svijetu koja zateže monetarnu politiku. To se u ovoj godini očekuje i od drugih velikih centralnih banaka, prvenstveno ECB-a, koja bi mogla ukinuti dugogodišnje poticajne mjere.
Protekle sedmice došlo je do naglog zaokreta na tržištima valuta, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama.
Na Wall Streetu su vodeći indeksi pali više od 5 posto, najviše u posljednje dvije godine, što je negativno utjecalo i na ostale najveće berze u svijetu. Posljedica je to strahovanja ulagača od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku (Fed) na ubrzanje tempa povećanja kamata.
Fed je lani povećao cijenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.
Zbog pada berzi, ulagači su okrenuli prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanska i švicarska. Tako je kurs švicarskog franka prema euru tokom sedmice nakratko dosegnuo najviši nivo u posljednja četiri mjeseca, prenosi Hina.
Unatoč prošlosedmičnom rastu, vrijednost dolara prema korpi ostalih svjetskih valuta valuta i dalje je u minusu od početka godine, nešto više od 1,5 posto.