ECB upozorila evropske banke na rizik poslovanja sa Rusijom

0
578
ECB je podigao kamatne stope 10 puta od ljeta prošle godine u nastojanju da ohladi inflaciju

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je banke sa značajnom izloženošću Rusiji da se pripreme za uvođenje međunarodnih sankcija protiv te zemlje, ukoliko Moskva izvrši vojni napad na Ukrajinu, piše FT.
Upozorenje ECB, koja nadgleda 115 najvećih banaka u eurozoni, uslijedilo je nakon što su SAD zaprijetile da će se Rusija suočiti sa ‘velikim posljedicama’ ako bude poslala trupe u Ukrajinu.
Sankcije bi, prema ECB-u, znatno povećale rizike za međunarodne banke, uključujući francusku Societe Generale, austrijsku Raiffeisen i italijansku UniCredit banku.
Zvaničnici ECB tražili su detalje o tome kako će banke postupati u različitim scenarijima, kao što je mogućnost da se ruskim bankama blokira pristup međunarodnom sistemu platnog prometa SWIFT. U zahtjevima je naglašeno da ECB želi da osigura da evropske banke budu u mogućnosti da primijene bilo koji režim sankcija i brzo blokiraju klijente sa kojima im je zabranjeno da posluju.
Međunarodne banke, uključujući njihove ruske filijale, imaju oko 121 milijardu dolara u imovini koju im duguju entiteti sa sjedištem u Rusiji, a postoji 128 milijardi dolara u kreditima i depozitima od strane ruskih subjekata u stranim bankama.
Societe Generale ima najveću finansijsku izloženost Rusiji od evropskih banaka, sa 2,6 milijardi eura, prema podacima JP Morgan. Austrijska Raiffeisen ima 1,9 milijardi eura, a UniCredit 1,4 milijarde eura izloženosti Rusiji.