EIB nastavlja finansirati održive projekte na Zapadnom Balkanu

0
466
Werner Hoyer, predsjednik EIB-a: Podrška integraciji regiona u EU

Evropska investicijska banka (EIB) kao banka EU u potpunosti podržava politiku proširenja Evropske unije na Zapadnom Balkanu, uključujući približavanja standardima EU.
Na samitu EU o zapadnom Balkanu održanom u Brdu kod Kranja (Slovenija), predsjednik EIB-a Werner Hoyer, u pratnji potpredsjednice EIB-a Lilyana Pavlove, ponovio je podršku banke integraciji regiona u EU, održivi oporavak od pandemije Covid-19 i digitalizacije regionalnog tržišta. Ovi ciljevi dio su Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije (EIP) za Zapadni Balkan, koji navodi investicioni paket vrijedan blizu 30 milijardi eura za poticanje održivijeg, zelenijeg, digitalnijeg razvoja i razvoja usmjerenog na ljude u regiji.
EIB će intenzivirati suradnju sa svim ključnim partnerima u javnom i privatnom sektoru radi uvođenja ključnih projekata i finansijskih proizvoda bitnih za ekonomsku transformaciju regije, proširujući svoju podršku izvan finansiranja na dijalog o politici, izgradnju kapaciteta i napredak u EU Acquis. Nedavni i važan primjer ovog pristupa je prvi samit o željeznicama Zapadnog Balkana koji su organizirali EIB, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska komisija i Transportna zajednica i održan u Beogradu. Građevinski radovi su takođe započeli na željezničkom koridoru X u Nišu, ključnom održivom transportnom projektu na Zapadnom Balkanu.
Od početka pandemije, EIB je dodijelila 715 miliona eura privatnom sektoru u okviru inicijative Team Europe za pomoć u očuvanju radnih mjesta i preduzeća, ubrzanju oporavka i transformaciji u zeleni i digitalni model. EIB je ove godine već potpisala projekte vrijedne blizu 600 miliona eura, za koje se očekuje da će otključati 1,2 milijarde eura investicija. Ova sredstva namijenjena su bržem oporavku malih i srednjih preduzeća u regiji, uvođenju raznovrsnije, pouzdanije i efikasnije energetske mreže u Srbiji i poboljšanju gradske transportne mreže u Sarajevu.
U isto vrijeme, EIB je nastavila pomagati u pripremi brojnih projekata kroz opsežnu tehničku savjetodavnu podršku, kako iz vlastitih sredstava, tako i kroz grantove EU. Najnoviji grant je 1,2 miliona eura dodijeljen Republici Srpskoj za podršku poboljšanju kvaliteta vode i usluga otpadnih voda za više od 216.000 ljudi.
Potpredsjednica EIB-a Lilyana Pavlova, odgovorna za region Zapadnog Balkana, potvrdila je ovu opredijeljenost u kontekstu budućih projekata.
“EIB je već potpisala niz održivih ulaganja za region. Cilj je bio poboljšati digitalnu infrastrukturu i vještine, modernizirati ključne željezničke, plovne i gradske prometne mreže te omogućiti inkluzivno zapošljavanje s prvim poticajnim zajmom za potpisivanje koji je potpisan 2020. Ovim i predstojećim ulaganjima namjeravamo učvrstiti ulogu EIB-a kao vodećeg finansijera zelenog, održivog, digitalnog i inkluzivni projekti u regiji”, kazala je Pavlova.