UIO BiH: Oduzet duhan i razna roba vrijedna više od 200.000 KM

0
302
Na području Gračanice, Gradačca i Tuzle zaplijenjena razna roba i duhan

U nekoliko odvojenih akcija na području Gračanice, Gradačca i Tuzle službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu i akcizne proizvode tržišne vrijednosti 200.800 KM.
Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla su na području Gračanice proveli kontrolne aktivnosti usmjerene na prometovanje roba inostranog porijekla. U dva prodajna objekta privremeno je oduzeta roba u vrijednosti od 114.000 KM, a izdani su prekršajni nalozi odgovornim licima, sa novčanim kaznama u iznosu od 9.600 KM. Radilo se o robi za koju nije postojala dokumentacija o porijeklu, i koja je prokrijumčarena u carinsko područje BiH.
Na području Gradačca provjere su rezultirale pronalaskom i privremenim oduzimanjem razne robe u iznosu 46.750 KM. Radilo se također o robi bez porijekla.
U suradnji sa službenicima MUP-a TK na području grada Tuzle u dvije odvojene akcije oduzeti su akcizni proizvodi, te identifikovana lica koja se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda. Tokom aktivnosti na terenu je izvršeno privremeno oduzimanje akciznih proizvoda (duhan i duhanske prerađevine) u vrijednosti od 28.550 KM.
Na području općine Maglaj identifikovana su dva lica, koja se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, te je izvršeno privremeno oduzimanje akciznih proizvoda koji nisu bili na propisan način obilježeni akciznim markicama UIO. Vrijednost ove privremeno oduzete robe iznosi 11.500 KM, saopćeno je iz UIO BiH.