Elektroprivreda BiH avansno uplatila Rudniku Zenica 7,4 miliona KM

0
114
RMU Zenica se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno

Novoimenovana Uprava javnog preduzeća Elektroprivrede BiH u utorak je na prvoj sjednici, odobrila za RMU Zenica avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 miliona KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023. godine, te deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje koja je u potpunosti obustavljena 25. jula.
RMU Zenica se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati obezbjeđivanje potrebnih količina za rad TE Kakanj, osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućavanja kontinuiteta u proizvodnom procesu.
Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uslove za eksploataciju, Uprava JP Elektroprivrede BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema i stabilno snabdijevanje kupaca, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.