EU daje 3 milijarde eura zajma za 10 zemalja, BiH će dobiti 250 miliona eura

0
657
Cilj projekta je pružanje podrške za opravak mikro, malih i srednjih preduzeća pogođenih Covidom-19

Ambasadori Evropske unije podržali su prijedlog Evropske komisije o pružanju tri milijarde eura makrofinancijske pomoći za deset država kako bi im se pomoglo u suočavanju s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.
Finansijska pomoć bit će osigurana u formi zajma pod vrlo povoljnim uvjetima. Tako je za Albaniju osigurano 180 miliona eura, za Bosnu i Hercegovinu 250 miliona eura, za Gruziju 150 miliona eura, Jordanu 200 miliona eura, Kosovu i Moldaviji po 100 miliona eura, Crnoj Gori 60 miliona, Sjevernoj Makedoniji 160 miliona, Tunisu 600 miliona i Ukrajini 1,2 milijarde eura.
Zajedno s podrškom Međunarodnog monetarnog fonda, ova sredstva EU će pomoći u povećanju makroekonomske stabilnosti i omogućavanju zaštite građana te ublažavanja negativnih socio-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.
Sredstva će biti na raspolaganju 12 mjeseci i bit će isplaćena u dvije rate. Maksimalan prosječan rok otplate zajma bit će 15 godina. Pomoć će biti ovjerena memorandumom o razumijevanju koji će biti dogovoren između svake zemlje partnera i Evropske komisije.
Da bi ova odluka stupila na snagu potrebno je još da je usvoje Evropski parlament i Vijeće Evropske unije.