FBiH: Dobit lizing sektora u prvom polugodištu 4,2 miliona KM

Četiri lizing društva iskazala su dobit od 4,6 miliona KM, dok su dva lizing društva iskazala gubitak od 392 hiljade KM

0
1388
Osnovni pokazatelji polugodišnjeg poslovanja lizing sektora u FBiH (Izvor: FBA)

Lizing sektor u Federaciji BiH je u prvom polugodištu 2018. ostvario dobit u iznosu od 4,2 miliona KM, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba.
Četiri lizing društva iskazala su pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 4,6 miliona KM (od čega se na jedno društvo odnosi 2,4 miliona KM ili 53%), dok su dva lizing društva iskazala gubitak od 392 hiljade KM.
Dozvolu za obavljanje poslova lizinga na kraju juna ove godine imalo je sedam lizing društva u FBiH, koja su djelatnost lizinga obavljala u sjedištu društva, kao i u tri podružnice registrovane u RS-u (sektor lizinga).
U odnosu na prethodni kvartal došlo je do povećanja broja lizing društava, obzirom da je Agencija za bankarstvo (FBA) koja nadzire rad i lizing sektora, u toku drugog kvartala ove godine izdala dozvolu za rad novom lizing društvu, koje planira da otpočne sa poslovnim aktivnostima u toku trećeg kvartala 2018. godine. Radi se o lizing društvu MOGO d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik Pole Alberts iz Rige, Latvija.
Dakle, od ukupnog broja registrovanih, tri lizing društva su tržišno aktivna, tri obavljaju ograničene poslovne aktivnosti (naplata potraživanja bez novih finansiranja), dok jedno lizing društvo još uvijek nije tržišno aktivno. U lizing sektoru u FBiH zaposleno je ukupno 105 osoba.
Ukupna aktiva lizing sektora u FBiH na kraju juna 2018. iznosila je 274,4 miliona KM i povećana je za 14,2 miliona KM ili 5,5 posto u odnosu na kraj 2017. godine. Iskazan je i porast potraživanja po finansijskom lizingu u iznosu od 19 miliona KM ili 10,8 posto u istom periodu.
Ukupni kapital lizing sektora u FBiH na kraju juna 2018. je iznosio 40,1 milion KM i smanjen je za 675 hiljada KM ili 1,7 posto u odnosu na kraj 2017. godine.
Vrijednost novozaključenih ugovora finansijskog i operativnog lizinga ostvarenih na nivou sistema lizinga u FBiH u prvih šest mjeseci 2018. iznosila je 89,3 miliona KM i veća je za 10,9 miliona KM ili 13,9 posto u odnosu na isti period lani. Broj novozaključenih ugovora u istom periodu na nivou sistema lizinga je iznosio 2.247, što je za 350 ugovora ili 18,5 posto više nego godinu ranije.
Posmatrano prema vrsti korisnika lizinga, u strukturi novozaključenih lizing ugovora dominiraju ugovori zaključeni sa pravnim licima (94,3% od ukupnog volumena novozaključenih ugovora u periodu januar-juni 2018. godine), dok se u strukturi finansiranja prema predmetu lizinga 50,2% odnosi na finansiranje putničkih vozila, podaci su Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBA).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here