Skoro svako drugo plaćanje u Evropi beskontaktno

Sve veća stopa korištenja beskontaktne tehnologije pokazuje da su evropski potrošači spremni da usvoje nove tehnologije i da im je praktičnost plaćanja na prvom mjestu

0
991
Korištenje beskontaktnog plaćanje u BiH poraslo 266 posto

Najnoviji rezultati pokazuju da je skoro svako drugo plaćanje koje se obavi u Evropi sada beskontaktno što je nesumnjivi pokazatelj daljeg razvoja ove tehnologije, ali i dokaz da beskontaktna plaćanja postaju najšire korišteni oblik elektronskih plaćanja u historiji Evrope, navode iz Mastercarda.
Sistemi javnog prevoza u Evropi su glavne oblasti koje podstiču dalji rast broja beskontaktnih transakcija jer omogućavaju brže plaćanje i veću sigurnost. Broj korisnika koji koriste beskontaktna plaćanja raste, a ova tehnologija dobija sve vidljivije mjesto u svakodnevici. Kompanija Mastercard podržava ovaj trend zbog čega je postavila prihvat beskontaktnih plaćanja kao standard na svim trgovačkim lokacijama širom Evrope do 2020. godine.
Nova Mastercard istraživanja pokazuju da je u roku od godinu dana, korištenje beskontaktnih plaćanja poraslo za 97%. Na više od 15 ključnih evropskih tržišta – uključujući Dansku, Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, Holandiju, Poljsku i Rusiju – udio beskontaktnih plaćanja u fizičkim prodavnicama je već premašio 50%.
Dalji tehnološki napredak u plaćanjima i analizi podataka u Evropi omogućava zemljama da u potpunosti prihvate konstantno unapređenje regionalne tehnološke infrastrukture. Rezultat toga je da je svaka zemlja u prilici da funkcioniše na integrisan i efikasniji način.
Najnoviji podaci takođe pokazuju da se širom Evrope drastično mijenjaju potrošačke navike u smjeru beskontaktnih tehnologija, pa neke zemlje kao što je Poljska gde je udio beskontaktnih transakcija već preko 80% služe da utabaju stazu ostalim tržištima.
Mnoge evropske zemlje prihvataju bezgotovinsku ekonomiju i njihovi građani ubrzano mijenjaju gotovinska plaćanja za beskontaktnu tehnologiju.

BiH u korak sa Evropom

Prema statistici, u augustu 2018. godine je evropski prosjek korištenja beskontaktnog plaćanja bio 21%, dok je u BiH nešto niži, 19%.
“Još jednom se pokazalo da BiH potrošači cijene brze, sigurne i praktične načine plaćanja, kao što je Mastercard beskontaktna tehnologija. Za četiri godine postojanja na domaćem tržištu, korištenje beskontaktnog plaćanje je poraslo za 266% u odnosu na prošlu godinu i bez sumnje možemo reći da su BiH korisnici spremni za idući korak prema modernoj, digitalnoj budućnosti plaćanja, a zajednički zadatak institucija i poslovnog sektora je da pomogne ovaj razvoj“, izjavila je Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here