FBiH: Potpisan kolektivni ugovor za poštansku djelatnost

0
220
Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je, uime Vlade FBiH, u Sarajevu potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa s predsjednikom granskog reprezentativnog sindikata BH Pošte Eldinom Šabanovićem.
Ministar Lasić je nakon potpisivanja rekao da je Granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i da predstavlja značajno unapređenje u odnosu na prethodni.
“Ovaj kolektivni ugovor je potpisan na period od dvije godine i njime se uređuju ključna prava i obaveze za više od 3.100 uposlenih u preduzećima BH Pošta Sarajevo i Hrvatska pošta Mostar”, rekao je ministar Lasić
Zbog isteka roka na koji je zaključen Kolektivni ugovor iz 2018. godine, Vlada FBiH i Sindikat BH Pošte su 10. augusta 2020. potpisali ugovor u istovjetnom tekstu sa primjenom do kraja marta 2021. godine, čime je omogućeno da se pregovarački proces odvija tijekom važenja kolektivnog ugovora.
Pregovarački timovi su 2. marta ove godine usaglasili prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora, a svoju suglasnost dale su uprave JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, kao i reprezentativni sindikat BH Pošte, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.