SAD: FED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 posto

0
146
Američke Federalne rezerve podigle kamatnu stopu, drugi mjesec zaredom

Američka centralna banka (FED) odobrila je u srijedu najveće povećanje kamatnih stopa od 1994. godine i nagovijestila da će nastaviti sa njihovim podizanjem najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija u pokušaju da obuzda inflaciju.
Zvaničnici FED-a odobrili su povećanje kamatne stope od 0,75 posto, što će podići ukupnu referentnu stopu na federalne fondove na nivo između 1,5 i 1,75 posto, prenosi Wall Street Journal.
FED-ov Komitet za otvoreno tržište (FOMC) istakao je svoju posvećenost smanjenju rastuće inflacije, navodeći u saopćenju nakon sastanka da je snažno posvećen vraćanju inflacije na cilj od dva posto. Komitet je izmijenio do sada korišćenu formulaciju da očekuje da će se inflacija vratiti na ciljanih dva posto i da će tržište rada ostati snažno, prenosi CNBC.
Pojedini članovi FED-a očekuju da će do kraja tekuće godine referentna kamatna stopa dostići 3,4 procenta, što je za 1,5 posto više od martovske procjene.
Zvaničnici FED-a takođe su umanjili procjenu izgleda za ekonomski rast u 2022. godini, predviđajući povećanje BDP-a za 1,7 posto u odnosu na 2,8 posto u martu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here