Ferrari unatoč korona krizi očekuje u 2020. najmanje milijardu eura dobiti

0
559
Ferrari: Prodaja je iznosila 571 milion eura, u poređenju s procjenom od 574,4 miliona eura

Proizvođač super automobila Ferrari NV, koji kontrolira investicijska kompanija porodice Agnelli, Exor NV, sada je revidirao ovogodišnju zaradu prije kamata, poreza i amortizacija između 1,075 i 1,125 milijardi eura.
Nove projekcije približne su onim prognozama iz maja ove godine, kada su predviđeni prihodi između 1,05 i 1,2 milijarde eura.
Odluka proizvođača luksuznih automobila da prilagodi asortiman (nakon što ga je smanjio ranije ove godine) pokazuje da čak i najznačajnije svjetske marke osjećaju pritisak zbog pandemije koronavirusa. Podsjetimo, Ferrari je bio prisiljen zatvarati tvornice na sedam nedjelja zbog pandemije Covid-19.
Ipak, proizvođač skupih automobila visokih performansi pokazao je bolje rezultate od proizvođača brzih putničkih vozila kojima je pala prodaja. Ferrari je uvjeren da će u drugoj polovini godine, zahvaljujući snažnim narudžbama, uspjeti da nadomjesti novac, i pored kompanije Tesla, jedan je od rijetkih proizvođača automobila čije su akcije ove godine porasle.
Italijanska kompanija, koja je zaposlenima isplaćivala plate u cijelosti tokom zatvaranja zbog krize sa koronavirusom, izvijestila je da je Ebitda u drugom tromjesečju iznosila 124 miliona eura, u skladu s procjenama analitičara od 123,5 miliona eura. Prodaja je iznosila 571 milion eura, u poređenju s procjenom od 574,4 miliona eura. Neto prihod Ferrarija iznosio je 9 miliona eura, što je iznad 2,3 miliona eura koji su predviđali analitičari, navodi Bloomberg.