Finansijska linija od 20 miliona KM za privrednike Općine Novi grad Sarajevo

0
675
Predstavnici Općine Novi grad Sarajevo i Sberbank BH potpisali ugovor o finansiranju privrednika

Općina Novi Grad Sarajevo i Sberbank BH potpisale su ugovor kojim će banka obezbijediti sredstva u iznosu do 20 miliona KM, dok će Općina Novi Grad subvencionirati kamatne stope.
Sberbank BH će iz svojih sredstava odobravati finansiranja za obrtna sredstva i investicije, privrednim društvima i poduzetnicima čije se sjedište nalazi na području općine Novi Grad Sarajevo, uz ispunjenje posebnih uslova navedenih u ovom Ugovoru. Istovremeno obaveza Općine je da izvrši vraćanje uplaćene kamatne stope korisnicima sredstava posredstvom banke, kojima finansiranje bude odobreno.
“Ovaj program sa općinom Novi Grad daje konkretnu i praktičnu pomoć privrednim subjektima koji posluju na području ove općine, i drago mi je da smo partner takvog programa”, izjavio je Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Sberbank BH.
Pravo na subvencioniranje kamatne stope mogu ostvariti subjekti male privrede sa jasno utvrđenom namjenom korištenja sredstava, posluju likvidno i zadovoljavajućeg su boniteta, te trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način koji je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede.
Maksimalni iznos kredita je do 500.000 KM na rok otplate do maksimalno tri godine uz mogućnost korištenja grace perioda do 6 mjeseci, a koji je uključen u rok kredita.