Finansijska podrška za 12 projekata u BPK Goražde

0
302
Potpisani ugovori o sufinansiranju 12 projekata u BPK u iznosu od 586 hiljada KM

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i premijerka Bosanko-podrinjskog kantona – Goražde (BPK) Aida Obuća potpisali su ugovori o sufinansiranju 12 projekata koji su ispunili uvjete javnog poziva ovog ministarstva i na taj način osigurali finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 586.375,89 KM.
Ovim sredstvima, izdvojenim iz Budžeta FBiH za 2022. godinu, osigurana je podrška projektima iz oblasti sanacije šteta nastalih usljed poplava i klizišta, zatim utopljavanja zgrada radi uštede energije, kao i zaštite nacionalnih spomenika.
Ministar Martić je kazao kako mu je zadovoljstvo pozdraviti predstavnike institucija iz Bosansko-podrinjskog kantona, a da projekti za koje su potpisani ugovori predstavljaju javni interes, ne samo za ovaj kanton, nego za Federaciju BiH općenito.
“Vašem kantonu poplave su nanijele ogromne štete, stoga ćemo ovom financijskom podrškom sudjelovati u sufinanciranju sanacije njihovih posljedica, ali i smanjiti rizik od novih klizišta i poplava, te tako doprinijeti većoj sigurnosti stanovništva i infrastrukture, što nam je zajednički cilj“, istaknuo je ministar.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća naglasila je kako je podrška Federalnog ministarstva prostornog uređenja najznačajnija koju je ovaj dobio kanton za nastavak sanacije klizišta, kao i za dva projekta energetske efikasnosti kantonalnih institucija u samom centru Goražda.
Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Bojan Krunić izrazio je nadu da će i u budućnosti biti nastavljena suradnja na obostrano zadovoljstvo.
Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović posebno se zahvalio ministru Martiću i Federalnom ministarstvu, ističući kako će ova podrška značiti mnogo građanima ovog grada, jer se radi o obnovi više javnih objekata i sanaciji klizišta, što je jedan od većih problema s kojim se godinama suočavaju.
Ugovori su potpisani sukladno Odluci Vlade FBiH o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava, a potpisivanju su prisustvovali i načelnik Općine Pale-Prača Almin Ćutuk, načelnik Općine Foča-Ustikolina Mujo Sofradžija, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite BPK Kenan Kanlić, kao i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.