FIPA uručila plakete najznačajnijim stranim investitorima u BiH

0
562
Dobitnici ovogodišnjeg Izbora najznačajnjeg investitora u BiH koju organizuje FIPA

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je danas u Sarajevu manifestaciju pod nazivom ‘Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2019. godinu’ koju tradicionalno organizira već dugi niz godina.
Cilj manifestacije je odavanje priznanja stranim investitorima koja su zasnovana na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora ostvarenih po osnovu ulaganja u našu zemlju.
Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kako u poslovnom tako i u političkom smislu. S tim u vezi bitno je napomenuti da BiH nastavlja pozitivan trend kada je u pitanju porast direktnih stranih investicija. Naime, u prvih 9 mjeseci 2019. (prema podacima Centralne banke BiH) realizovano je 861,1 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH (DSI), što je već nadmašilo iznose investicija u 2017. i 2018. godini, koje su sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina.
Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH. U odnosu na isti period 2018. godine povećanje iznosi oko 29%, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja tri mjeseca 2019. daje realne šanse da se iznos DSI u BiH poveća na milijardu KM.
Priznanja za ulaganja u 2019. godini, dodijeljena u organizaciji FIPA-e, dobilo je deset firmi iz različitih proizvodnih sektora, sa ukupno investiranih 405 miliona KM i zaposlenih 4455 radnika.

Laureati ovogodišnjeg ‘Izbora najznačajnjeg investitora’ u BiH su:
Ella Textile doo, Calzedonia Group – Gradiška
HIK-SM d.o.o. Sanski Most
dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo
Bosmal Arjaan by Rotana – Sarajevo
Eastern Mining d.o.o. Sarajevo
An Adriatic Metals
Delta Real Estate – Banja Luka
PASS d.o.o. Bijeljina
PMP Jelšingrad a.d. Gradiška
Elsta Mosdorfer Bosnia – Živinice
Sinkro d.o.o. Sarajevo