Formiranja vlasti u BiH nužno i za provedbu reformi s MMF-om

0
784
Sastanak ministra Bevande i delegacije MMF-a na čelu sa Martinom Petrijem

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.
Na sastanku je istaknuto da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema, ali i preduvjet da bi se s više snage krenulo u provedbu reformi među kojima su i one dogovorene s MMF-om.
Bevanda naglasio je da je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH jednoglasno usvojilo Nacrt budžeta institucija BiH i uputilo ga u dalju proceduru usvajanja u Predsjedništvu BiH.
Ministar Bevanda ponovio je da je prva godina nakon izbora najpovoljnije razdoblje za donošenje kvalitetnih i reformskih odluka, a tu spada i suradnja s MMF-om.
Sugovornici su se složili da razgovore o budućoj suradnji između institucija BiH i MMF-a treba nastaviti nakon potpunog formiranja vlasti, te ocijenili da su ekonomski pokazatelji za BiH dobri i nisu ispod očekivanog nivoa.
Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.