Fortenova grupa želi u cijelosti preuzeti INIT i TP DC Sarajevo

0
1422
Najavljena transakcija promjene vlasničke strukture trebala bi ojačati poslovanje Fortenova grupe

Fortenova grupa d.d. Zagreb (bivši Agrokor) objavila je ponudu za preuzimanje Instituta za informacione tehnologije d.d. Sarajevo (INIT).
Dionički kapital INIT-a se sastoji od ukupno 17.483 redovnih dionica sa pravom glasa, nominalne vrijednosti 100 KM, a ponuđač je vlasnik 11.714 dionica INIT-a ili 67 posto ukupnog udjela.
Ponuda za preuzimanje se odnosi na 5.769 redovnih dionica, što predstavlja oko 33 posto od ukupnog broja dionica, koje još nisu u vlasništvu Fortenove.
Ponuđena cijena za preuzimanje po jednoj dionici iznosi 42,70 KM što je 42,70% od nominalne vrijednosti dionica. Rok po ovoj tender ponudi je 28 dana. Ako su ispunjeni svi uslovi iz ponude, vrijednosni papiri ponuđeni na ponudi biti će kupljeni i plaćeni u roku od 7 dana od dana isteka roka trajanja ponude, navodi se u obavijesti za ponudu.
Fortenova grupa takođe je objavila ponudu za preuzimanje dioničkog društva TP DC Sarajevo, saopćeno je na danas web stranici Sarajevske berze-burze (SASE).
Dionički kapital TP DC Sarajevo se sastoji od ukupno 327.936 redovnih dionica sa pravom glasa, nominalne vrijednosti 100 KM. Fortenova je vlasnik 167.242 dionice TP DC Sarajevo, što je oko 51% ukupno emitovanih dionica ovog emitenta.
Ponuda za preuzimanje se odnosi na preostalih 160.684 redovnih dionica, ili 49% od ukupnog broja dionica, koje još nisu u vlasništvu Fortenove. Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 3,00 KM što predstavlja 3% od nominalne vrijednosti dionica. Rok po ovoj tender ponudi je 28 dana.
Inače, izvršni direktor Fortenova grupe je Fabris Peruško, koji je regionalnu medijsku pozornost privukao kao izvanredni povjerenik Agrokora.