Goodyear predstavio AERO gume za leteća vozila budućnosti

0
1543
Na sajmu u Ženevi predstavljena Goodyearova konceptna guma AERO za leteća vozila budućnosti

Proizvođač guma Goodyear je na sajmu automobila u Ženevi predstavio svoju konceptnu gumu AERO, koja znači prekretnicu u razvoju autonomnih letećih vozila.
Guma budućnosti vizionarski je, kažu, osmišljena kao multimodalni nagibni rotor koji omogućuje i vožnju cestom i letenje vozila zrakom. Bezračne gume na cesti bi osiguravale dovoljnu potporu i nosile težinu automobila, dok bi u položaju za letenje služile kao lopatice rotora namijenjenog za uzlijetanje.
Istodobno bi upotrebom magnetske sile konceptna guma AERO osiguravala pogon bez trenja, što bi omogućilo dovoljno velike brzine okretanja za vožnju cestom te za uzlijetanje i letenje zrakom, navode iz Goodyeara.
Pomoću optičkih senzora na osnovi svjetlosti guma bi kontrolirala situaciju na cesti te habanje i besprijekornost vlastite strukture. U konceptnu gumu AERO bio bi ugrađen i procesor s umjetnom inteligencijom koji bi udruživao podatke optičkih senzora s podacima dobivenima u komunikaciji vozila s infrastrukturom i drugim vozilima.
Iako vizionarska guma AERO za sada postoji samo u konceptnom obliku, neke su njezine značajke, kao što su bezračna struktura i inteligencijska izdržljivost gume, već predmet daljnjega razvoja, navode iz Goodyeara, prenosi Bug.hr.