GRAWE-u odobrena ponuda za preuzimanje Atos osiguranja

0
976
Zaračunata bruto premija banjalučkog Grawe-a u prvom polugodištu 2021. iznosila je oko 16,89 miliona KM

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske je, rješavajući po zahtjevu austrijske osiguravajuće kuće GRAWE (Grazer Wechselseitige Versicherung AG), odobrila je na jučerašnjoj sjednici objavljivanje ponude za preuzimanje Atos osiguranja a.d. Bijeljina.
Komisija je navela da je GRAWE obavezan da objavi ponudu za preuzimanje u roku od sedam dana od dana prijema ovog rješenja, a to je neophodno s obzirom da je GRAWE stekao akcije Atos osiguranja s pravom glasa kojima prelazi 30 posto od ukupnog broja glasova.
Podsjetimo, početkom augusta ove godine zvaničnici GRAWE-a i kompanije MG Mind, koji je posjedovao 99,6 posto akcija Atos osiguranja iz Bijeljine, potpisali su ugovor o kupoprodaji težak oko 23,92 miliona KM, čime austrijski koncern i zvanično preuzima bijeljinsko Atos osiguranje.
Početkom septembra ove godine na Banjalučkoj berzi je kupoprodajni ugovor okončan blok poslom akcijama Atosa.
Preuzimanjem Atosa, Grawe želi ojačati svoju tržišnu poziciju u Republici Srpskoj ali i na cjelokupnom tržištu Bosne i Hercegovine, nakon što je prošle godine Grawe u Federaciji BiH kupio i VGT osiguranje iz Visokog.
Inače, Grawe Sarajevo je u martu prošle godine zvanično preuzelo VGT osiguranje Visoko koje je 2016. godine završilo sa premijom od 25,5 miliona KM i tržišnim udjelom od 5,72 posto.
Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 miliona KM.