Jourova: Facebook se mora uskladiti s propisima EU ili slijede sankcije

0
1122
Evropska komesarka pravde Vera Jourova

Evropska komesarka pravde Vera Jourova dala je američkoj društvenoj mreži Facebook rok do kraja godine da se uskladi sa evropskim propisima o zaštiti potrošača ili će se suočiti sa sankcijama.
Jourova je dodala da je sada vrijeme za akciju i nema više obećanja.
“Ako se promjene ne sprovedu do kraja godine, pozvat ću tijela za zaštitu potrošača da djeluju brzo i kazne kompaniju”, rekla je Jourova, prenosi Beta.
Jourova je također istakla da je platforma Airbnb napravila potrebne izmjene nakon što je upozorena prije tri mjeseca.
“Američka kompanija za izdavanje stanova preko interneta pristala je da razjasni svoj sistem cijena u odgovoru na žalbe da cijene navedene na sajtu mogu zavarati zainteresovane”, izjavili su zvaničnici Evropske unije.
Jourova je rekla da je Airbnb obećao da će biti potpuno transparentan tako što će ili uključiti dodatne troškove u ukupnu cijenu za rezervacije na svom sajtu, ili tako što će obavijestiti korisnike da bi moglo biti dodatnih troškova.
Airbnb je prihvatio zahtjeve EU izazvane zabrinutošću da bi korisnici mogli biti zbunjeni komplikovanom strukturom cijena, koja može uključivati neočekivane troškove poput naplaćivanja čišćenja na kraju boravka.
Jourova je rekla da će Airbnb promijeniti uslove korištenja tako da putnici mogu tužiti svoje domaćine ako budu imali neku štetu.