Hrvatska: Bruto dobit banaka u devet mjeseci smanjena 47 posto

Na pad profitabilnosti banaka u devet mjeseci ove u odnosu na isti period lani najviše su utjecali rizici povezani s Agrokorom i povezanim firmama, zbog čega su banke podigle rezervacije

0
1928
Osiguravatelji u Hrvatskoj na kraju juna zaračunali ukupnu bruto premiju od 5,8 milijardi kuna

Banke u Hrvatskoj ostvarile su u prvih devet mjeseci ove godine dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,63 milijarde kuna, što je oko 47 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Na pad profitabilnosti banaka u devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lani najviše su utjecali rizici povezani s Agrokorom i povezanim firmama, zbog čega su banke podigle rezervacije, odnosno povećan im je trošak vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima.
U odnosu na podatke HNB-a krajem septembra prošle godine, dobit banaka prije oporezivanja smanjena je za 47 posto, odnosno pala je za više od 2,3 milijarde kuna – s lanjskih 4,96 milijardi kuna, na 2,63 milijarde kuna krajem septembra ove godine.
Ujedno, povećao se i broj banaka koje su poslovale s gubitkom. Naime, krajem septembra lani od ukupno 27 banaka s gubitkom je poslovalo sedam banaka, a krajem septembra ove godine 13 banaka, odnosno polovina od 26 banaka koje su poslovale u Hrvatskoj.
Najmanji gubitak iz poslovanja iskazala je Hrvatska poštanska banka (HPB), 109 hiljada kuna. U isto vrijeme prošle godine HPB je imao bruto dobit u iznosu od 146,4 miliona kuna.
Najveći gubitak, u iznosu od 76,46 miliona kuna, odnosi se na Splitsku banku, koja je za prvih devet mjeseci prošle godine iskazala dobit prije oporezivanja od 390,2 miliona kuna. Splitska banka u međuvremenu je promijenila vlasnika s obzirom da je francuska Société Générale grupa prodala tu banku OTP banci, a izvršenjem transakcije početkom maja ove godine OTP banka Hrvatska je stekla 100-postotni udjel u Splitskoj banci, koja je time postala članicom OTP Grupe, navodi Hina.
Najveću dobit prije oporezivanja u prvih je devet mjeseci iskazala Privredna banka Zagreb (PBZ) u iznosu od 916,7 miliona kuna. To je 27 posto manje nego što je iznosila dobit PBZ-a u devet mjeseci prošle godine.
Privremeni nerevidirani podaci HNB-a pokazuju i da je pet stambenih štedionica u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo ukupnu dobit u iznosu 52,98 miliona kuna, što je rast za 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.