Hrvatska: Cestarina skuplja 10 posto na autocesti od 15. juna

0
1313
Ljetna, 10 posto skuplja tarifa cestarine primjenjivat će se od 15. juna do 15. septembra

Ljetna, 10 posto skuplja tarifa cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb stupit će ove godine na snagu 15. juna i trajat će do 15. septembra.
Lani, kad je na HAC-ovim i ARZ-ovim autocestama prvi put uvedena, ljetna cestarina vrijedila je od 1. jula do 30. septembra i odnosila se samo na vozila I i I-A kategorije, odnosno na osobne automobile i motocikle.
Ove godine 10 posto skuplju cestarinu u 90 dana turističke sezone plaćat će i vozila II kategorije – osobni automobili s prikolicom, kamperi i laka privredna vozila. Za vozila III i IV kategorije – kamione i autobuse – cijena cestarine ostaje i ljeti nepromijenjena.
Ove godine ljetna tarifa bit će uvedena ranije zbog tendencije povećanja prometa na autocestama u junu, što je rezultat sve ranijeg početka turističke sezone u Hrvatskoj. Ljetna tarifa ove je godine proširena i na II kategoriju vozila koja u 90 ljetnih dana na HAC-ovim i ARZ-ovim autocestama plate cestarine u ukupnom iznosu od 90-ak miliona kuna. Stoga bi s 10 posto višom cestarinom prihodi od tih vozila porasli za devet miliona kuna u tri mjeseca. Pri tome, najveći dio tih prihoda, gotovo 90 posto odnosi se na kampere i automobile s prikolicom, piše zagrebački Večernji list.
Ljetna tarifa znači, primjerice, da će cestarina na relaciji Zagreb – Split za osobna vozila umjesto ‘zimskih’ 181 kunu koštati 200 kuna, dok će cestarina za putovanje automobilom između Zagreba i Rijeke biti sedam kuna skuplja i iznosit će 77 kuna. Za II kategoriju vozila ljetna cestarina na relaciji Zagreb – Split trebala bi poskupjeti s 284 na 312 kuna, a od Zagreba do Rijeke sa 127 na 139 kuna. Ljetne tarife cestarine na HAC-ovim i ARZ-ovim autocestama uvedene su prošle godine u sklopu programa restrukturiranja cestarskog sektora. Bina Istra, koncesionar na Istarskom ipsilonu, također je prije nekoliko godina uvela 10 posto višu cijenu cestarine od juna do kraja septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here