Izmjene trgovinskog režima BiH i UK od 1. januara 2021.

0
590
Prilikom izvoza na tržište Ujedinjenog Kraljevstva na robe porijeklom iz BiH naplaćivat će se uvozne dažbine i porezi

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine saopćila je da je na web stranici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH objavljeno Obavještenje o trgovinskom režimu Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske nakon postignutog dogovora o budućim odnosima Evropske unije i Ujedinjenog kraljevstva.
Kao što je poznato Ujedinjeno Kraljevstvo je 29. marta 2017. godine objavilo namjeru povlačenja iz Evropske unije. Nakon pregovora, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija su postigli Sporazum koji su predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potpisali s premijerom UK-a Borisom Johnsonom u Londonu 24. januara 2020. godine.
Prema odredbama ‘Sporazuma o povlačenju’ Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo Evropsku uniju u ponoć 31. januara 2020. godine po centralnoevropskom vremenu.
U prelaznom periodu do 31.12.2020. godine evropsko zakonodavstvo se nastavilo primjenjivati unutar Ujedinjenog Kraljevstva, kao i na UK, uključujući međunarodne ugovore koje je zaključila Evropska unija do trenutka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva.
U skladu s tim, trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije su se nastavile primjenjivati u trgovini između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva do isteka prelaznog perioda, tj. 31.12.2020. godine.
S obzirom da su Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo postigle dogovor o trgovinskim odnosima u okviru ‘Sporazuma o povlačenju’, poslovna zajednica u BiH i drugi subjekti kojih se to tiče od 01.01.2021. godine, u pogledu vanjskotrgovinskog režima sa Ujedinjenim Kraljevstvom, će primjenjivati sljedeće:
Prestanak primjene odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije u trgovinskim odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom što podrazumijeva ukidanje preferencijalnog statusa za robu porijeklom iz UK i obavezu da se na uvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva primjenjuje uvozna dažbina po MFN carinskoj stopi u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH i Odlukom o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu.
Prilikom utvrđivanja preferencijalnog porijekla robe koja se uvozi iz Evropske Unije, inputi sadržani u robi porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva se ne bi kumulirali te bi se stoga primjenjivale odredbe za nepreferencijalno porijeklo robe u skladu sa Zakonom o carinskoj politici u BiH.
Ostale mjere u pogledu vanjskotrgovinskog režima prema Ujedinjenom Kraljevstvu će biti primjenjivane u skladu sa principom najpovlaštenije nacije (MFN) i sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije.
Prilikom izvoza na tržište Ujedinjenog Kraljevstva na robe porijeklom iz Bosne i Hercegovine naplaćivat će se uvozne dažbine i unutrašnji porezi u skladu sa tarifnim režimom Ujedinjenog Kraljevstva, saopćeno je iz VTK BiH.
Tarifni režim Ujedinjenog kraljevstva sa pregledom svih carinskih stopa, prilikom uvoza u Ujedinjeno Kraljevstvo od 01.01.2021. godine, nalazi se na sljedećem linku: https://www.gov.uk/guidance/uk-tariffs-from-1-january-2021