Još deset godina bez troškova roaminga u EU

0
700
U narednih 10 godina svi pretplatnici na mobilne usluge u EU moći će koristiti mobitel kao kod kuće

Pravila Evropske unije o besplatnom roamingu za sve korisnike iz država članica trebala su inicijalno prestati važiti krajem juna ove godine, jer je inicijalna regulativa bila dogovorena samo na period od pet godina. Sada, nedugo prije isteka prvih pravila o besplatnom roamingu, evropski su zakonodavci zaključili da su ona bila vrlo uspješna, pa su ih produžili na dodatnih deset godina, i to uz dodatne pogodnosti za korisnike.
Kao i do sada, u narednih najmanje deset godina će u EU svi pretplatnici na mobilne usluge moći koristiti mobitel kao kod kuće (Roam Like At Home), uz iste troškove za razgovore, poruke i prijenos podataka kao da se nalaze u svojoj zemlji. Takođe, korisnici će moći pozivati hitne službe besplatno, gdje god da se unutar EU nalaze. Nova regulativa ukinut će i nelogičnu naplatu međunarodnih poziva pa će najviši trošak telefoniranja u međunarodnim pozivima biti ograničen na najviše 19 euro centi po minuti.
Kad je riječ o prijenosu podataka, ograničava se i veleprodajna cijena prijenosa podataka među operaterima, na 2 eura po gigabajtu. Počevši s ovom godinom, ta će cijena postupno padati, da bi do 2027. godine iznosila 1 euro po gigabajtu, prenosi Bug.hr.
Nova roaming pravila u Evropskom su parlamentu izglasana gotovo jednoglasno, a prije lipnja čeka se samo da ih potvrdi Vijeće, kako bi stupila na snagu.