Još jedna banka u Srbiji promijenila vlasnike

0
403
Nova vlasnička struktura Opportunity banke

U skladu sa prethodno datim saglasnostima Narodne banke Srbije, Opportunity banka a.d Novi Sad (OBS) danas je promijenila vlasničku strukturu. Podsjetimo,  dosadašnji 100% vlasnik OBS-a bio je Opportunity Transformation Investments Inc, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je sada smanjio svoje učešće na 22 posto.
Novi vlasnici Opportunity banke su postale dvije strane banke, sa sjedištem u Njemačkoj (Umwelt Bank Nimberg, sa 30% učešća i GLS Gemeinschaftsbank Bohum, sa 19,99% učešća) i dva pravna lica – Triodos Sicav II, Luksemburg sa 14% učešća i Legal Owner Triodos Funds B.V., Holandija sa 14% učešća.
Predsjednik Izvršnog odbora Opportunity banke Vladimir Vukotić istakao je da je banka ostvarila značajan tržišni udio u kreditiranju malih poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika kojima je pristup finansiranju veoma limitiran, istovremeno bilježeći izuzetne finansijske rezultate. Dodao je da su dobri rezultati prepoznati od strane novih akcionara koji će omogućiti banci da razvije programe finansiranja sa ciljem zaštite prirodne sredine koji su komplementarni socijalnoj misiji banke, saopšteno je iz Opportunity banke, prenosi B92.
Opportunity banka a.d. Novi Sad (OBS) postoji od 2002. godine kada je osnovana kao Opportunity štedionica koja se 2007. transformisala u Opportunity banku a.d. Novi Sad. Krajem 2019. godine OBS je imala 425 zaposlenih u 30 filijala i poslovnica širom Srbije, kao i tržišni udio (u broju klijenata) od 43% u segmentu poljoprivrednika, odnosno od 23% u segmentu preduzetnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here