JYSK BiH povećao promet za 4,4% na 56,6 miliona KM, EBIT-a porasla 22,3%

0
803
Unatoč pandemiji, JYSK BiH postigao rekordne rezultate u finansijskoj godini 2019/2020.

Iako je zbog pandemije koronnavirusa za većinu maloprodaje 2020. godina bila izazovna, skandinavski trgovački lanac JYSK je u Bosni i Hercegovini postigao porast EBIT-a (dobit prije kamata i poreza) i rekordne rezultate u finansijskoj godini 2019/2020.
Podsjetimo, zbog pandemije su odlukom nadležnih organa i JYSK prodavnice u proljeće bile zatvorene što je predstavljalo veliki izazov, kako finansijski tako i logistički, jer je JYSK u tom periodu zabilježio veliki porast online narudžbi. Međutim, ponovnim otvaranjem i tokom ljeta kupci su se vratili u prodavnice.
Kao rezultat, JYSK BiH postigao je fantastične rezultate sa prometom od 56,6 miliona KM i EBIT-om od 8,08 miliona KM, što je povećanje prometa za 4,4 posto i EBIT-a za 22,3 posto, u odnosu na prethodnu finansijsku godinu.
“Prije svega zahvalila bih se svim našim zaposlenima. Odradili su fantastičan posao uprkos izazovnim okolnostima i neizvjesnosti situacije. Prioritet nam je bio obezbijediti sigurnost našim kupcima i zaposlenima. Ono što je u ovom trenutku najbitnije je pažljivo upravljanje raspoloživim resursima, jer treba gledati dugoročno i nastaviti rasti kroz ulaganje u preuređenja postojećih prodavnica”, izjavila je Vesna Kukić Lončarić, country manager za Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju.
Tokom prošle finansijske godine, najveći rast prodaje i pozitivni rezultati zabilježeni su u kategorijama namještaja, baštenskog namještaja i dekoracijama, što uz proizvode iz segmenta za spavanje čini okosnicu JYSK-ovog poslovanja. Ali, ono što je još važnije za JYSK su napori kompanije da postane održivija.
“Tokom protekle finansijske godine preduzeli smo neke značajne korake, uključujući novi i održiviji dizajn ambalaže, definisali datum prelaska na drvo sa 100% FSC certifikatom, uveli niz dodatnih proizvoda izrađenih od recikliranih materijala i postali član BCI (Better cotton initiative). Međutim, puno je toga još pred nama”, kaže Vesna Kukić Lončarić.
Pozitivan rezultat JYSK-a BiH dio je uspješne JYSK priče na globalnom nivou, koji posluje u više od 2.900 prodavnica u 51 državi svijeta sa rekordnim rezultatom od 4,1 milijarde eura ukupnog prometa i zaradom od 489 miliona eura prije oporezivanja.
JYSK je otvorio svoju prvu prodavnicu u BiH 2010. godine, a danas posluje sa 25 prodavnica te ima172 zaposlenih.