Katalonija želi pomoći Sarajevu u rekonstrukciji bob staze na Trebeviću

0
724
Premijer Forto i ministar Vlade Katalonije razgovarali o rekonstrukciji bob staze na Trebeviću

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto razgovarao je danas sa regionalnim ministrom Vlade Katalonije za vanjske poslove, institucionalne odnose i transparentnost Alfredom Boschom o budućim zajedničkim projektima. Sastanku su prisustvovali ministri finansija i privrede KS, Amel Kovačević i Haris Bašić.
Bosch je istakao kako se Sarajevo u posljednjih nekoliko godina intenzivno razvija, posebno u oblasti turizma, te ponudio da zajedno s Vladom Kantona započnu pregovore o rekonstrukciji bob staze na Trebeviću, kojoj je neophodno vratiti stari sjaj. To će biti, kako je rekao, novi brend Sarajeva.
Najavljeno je da će se Barcelona kandidirati za Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre 2030. godine, te su tim povodom predložili i da se Sarajevo priključi toj kandidaturi.
“Malo je evropskih gradova u kojima su planine blizu grada, a tu posebno mislim na Trebević koji ima prekrasan pogled na Sarajevo, za koji nas vežu posebne emocije”, rekao je Bosch.
Premijer Forto je istakao kako je ovo odličan prijedlog te da je Vlada KS planirala da krene s obnovom bob staze, jer je nakon Zimskim olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu ovo postao i jedan od simbola našeg grada.
Razgovarano je o intenziviranju kulturne saradnje, jer se i u Barceloni kao i Sarajevu stalno igraju nove teatarske predstave zbog čega je potrebno to i unaprijediti, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.