KIA Futuron koncept: Električni SUV budućnosti

0
943
Novi električni KIA Futuron koncept osmišljen je kao sportski automobil na SUV platformi (Foto: KIA)

Južnokorejski proizvođač automobila KIA predstavio je svoju novu dizajnersku studiju pod nazivom Futuron, inspirisanim NLO i letećim tanjirima, a njihov budući električni kupe crossover osmišljen je kao ‘sportski automobil na SUV platformi’.
Futuron je dug 4850 mm (kao BMW X5) i visok 1550 mm (kao MINI Countryman). Ima klirens uobičajen za SUV vozila, dok izdužena karoserija nalikuje sedanima ili kupeima.
Prednjim dijelom dominira Kijina rešetka u obliku ‘tigrovog nosa’ koja dodatno povećava osjećaj širine vozila, uključujući LED svjetlosnu traku sa više LED jedinica za prednja svjetla.
Naziv Futuron spoj je riječi ‘budućnost’ i ‘dalje, a KIA navodi kako se u ovom slučaju navodi aspekt ‘upaljenosti’ električnih vozila. Kao takav, Futuron se pokreće ‘baterijom velikog kapaciteta’ koja se nalazi ispod podnice automobila. Futuron pokreće četiri motora na sva četiri točka.

KIA navodi da Futuron ima funkciju autonomne vožnje nivoa 4, koja vozaču omogućava potpunu kontrolu nad vozilom u uvjetima vožnje na putu. Ta je tehnologija omogućila KIA-i da dizajnira kabinu oko svojih putnika, a to nadilazi zadataću same vožnje. Dva prednja sjedala mogu se usmjeriti u položaj za odmaranje, poput sjedala u prvoklasnoj kabini jednog aviona, dok se volan također uvlači u kontrolnu ploču koja se proteže od vozačevih vrata i ulazi u središnju konzolu stvarajući izgled plutajućeg luka. Na to se projicira grafičko korisničko sučelje (GUI), koje pokreće umjetna inteligencija (AI) kako bi se izbjeglo korištenje fiksnih fizičkih prikaza.