Koenigsegg s modelom CC850 najavio mjenjač koji je ujedno i ručni i automatski

0
502
Koenigsegg s modelom CC850 najavio nikad viđeni ručni mjenjač

Koenigsegg je poznat kao inovativan proizvođač luksuznih hiperautomobila, koji se ističu svojim dizajnom, ali i tehnološkim inovacijama. Njihov najnoviji model naziva se CC850, a posveta je prvom modelu ove marke, CC8, koji ih je lansirao među elitne proizvođače skupih automobila.
S modelom CC850 predstavljena je inovacija, nikad viđena do sada – mjenjač koji je ujedno i ručni i automatski, a prilagođava se stilu vožnje.
Kada je najavljen, neki su ovaj mjenjač smatrali ‘lažnim’ ručnim, odnosno takvim da u principu glumi ručni mjenjač, dok u pozadini stvar odrađuje automatika. No, nije tako: Koenigsegg je izradio pravi ručni mjenjač, koji funkcionira u suradnji s pedalom spojke, ali ujedno može raditi i kao automatski mjenjač – sve ovisno o željama vozača.

U ‘Track’ modu prva brzina je zapravo treća, a narednih pet vrlo su ‘kratke’

Engage Shift System, kako su ga nazvali, teži tek 90 kilograma. Sastavljen je od kombiniranih zupčanika, njih tri, svaki s po tri povezana rotora. Njihova kombinacija, daje ukupno devet brzina.
No, Christian von Koenigseg kaže kako nikome ne treba devet brzina za vožnju unaprijed, pa je cijela stvar programirana tako da ima zapravo šest stepeni prijenosa. Kako zapravo postoji devet omjera, oni se prilagođavaju načinu vožnje. Tako će ovih šest stepeni imati drugačije omjere u načinu vožnje za trkaću stazu, nego što će ih imati kada se vozi cestom ili u komfornom načinu rada.
U ‘Track’ modu prva brzina je zapravo treća, a narednih pet vrlo su ‘kratke’, jer su prijenosni omjeri optimizirani za ubrzanje, a ne za gradsku vožnju i stani-kreni u prometnoj gužvi. U redovnom načinu vožnje, prva je brzina zapravo druga (jer je prva iznimno kratka), a druga je četvrta od devet…

Engage Shift System prvi je u svijetu ručni mjenjač s različitim omjerima prijenosa za iste brzine, a to omogućava činjenica da ne postoji mehanička poveznica ručice u kabini i same mjenjačke kutije. Sve se obavlja elektronički i uz pomoć hidrauličnog sistema. Tu je i čak šest kvačila, a cijeli taj sklop elektronike i hidraulike podešen je tako da vozaču daje prirodan odaziv na pedali.

CC850 karakterizira i 5-litreni twin-turbo V8 motor snage preko 1.385 KS

Inače, osim mjenjača, CC850 karakterizira i 5-litreni twin-turbo V8 motor snage preko 1.385 KS, a vozilo teži isto toliko kilograma, piše Autonet.hr. Najsnažniji je to ujedno i automobil s ručnim mjenjačem trenutačno. Cijena mu je 3,65 miliona dolara, a bit će proizveden u 70 primjeraka.