Zlato raste pod pritiskom inflacije, ECB sprema veliko povećanje kamata

0
336
Centralne banke na svjetskom nivou podižu stope kako bi se borile protiv inflacije

Vrijednost zlata je porasla kako je dolar pao, a izgledi za inflaciju zbog viših troškova energije nadmašili su očekivano povećanje kamata Evropske centralne banke.
Zlatna poluga se stabilizovala nakon što je zaustavila petomjesečni pad do avgusta, dok su prinosi američkog dolara i 10-godišnjih obveznica rasli, što je opteretilo beskamatni plemeniti metal. Zlato takođe ima podršku kao tradicionalna zaštita od cjenovnih pritisaka. Cijene srebra, platine i paladijuma takođe rastu.
Centralne banke na svjetskom nivou podižu stope kako bi se borile protiv inflacije, uz rastuća očekivanja da će u četvrtak Evropska centralna banka (ECB) povećati kamatu za 75 baznih bodova, odnosno 0,75 procenata, što će biti najveće pojedinačno povećanje kamatnih stopa.
U međuvremenu, Narodna banka Kine (PBOC) krenula je u suprotnom smjeru, nedavno snizivši svoju ključnu kamatnu stopu za 10 baznih bodova. PBOC je takođe smanjio iznos depozita u stranoj valuti koje banke moraju izdvojiti kao rezerve po drugi put ove godine, pokušavajući da ojačaju juan nakon što je valuta pala na najniži nivo u dvije godine.
Evropski ministri u petak će raspravljati o posebnim mjerama za obuzdavanje rastućih troškova energije, od ograničenja cijena gasa do obustave trgovanja energetskim derivatima, dok blok pokušava odgovoriti na sve dublju krizu, navodi Bloomberg Adria.
Zasebno, sirova nafta je porasla nakon što je OPEC+ najavio da će smanjiti proizvodnju za 100.000 barela dnevno u oktobru.