Koji su zanatski poslovi najtraženiji u Britaniji i koliko se plaćaju

0
498
Poslovi u Velikoj Britaniji s najvećim brojem otvorenih radnih mjesta

Koji su najtraženiji zanatski poslovi u Velikoj Britaniji i kolike su plate na tim poslovima, te koji poslovi zahtijevaju najviše i najmanje kvalifikacija.
Istraživanje britanskog MyJobQuote.co.uk je otkrilo da su poslovi građevinara najtraženiji u Velikoj Britaniji, sa približno 3.074 otvorenih radnih mjesta. Drugi na listi su stolari sa trenutno dostupnih 2.531 radnih mjesta, a slijede električari (2.238 radnih mjesta) i molerski radnici (1.427).

Visina zarade po satu ovisi o stručnom zanimanju i radnom iskustvu 

Istraživanje je pokazalo i da zanatlije s manje od godinu dana iskustva zarađuju oko 10,35 funti po satu, dok radnici sa preko 20 godina iskustva zarađuju mnogo više. Tako na primjer stolari mogu da zarade najviše (16,15 £), dok kvalificirani slikari/moleri mogu u prosjeku zaraditi 12,20 £/sat.
Podaci otkrivaju i da je za električara potrebno najviše kvalifikacija, a većina poslodavaca traži CSI certifikat, zajedno sa CSCS-om. Drugi zanatski posao koji zahtijeva najviše kvalifikacija je vodoinstalater, s tim da je većini vodoinstalatera potreban CSCS da bi mogli raditi, dok se za sada za molerske radnike ne zahtijevaju kvalifikacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here