Koji su zanatski poslovi najtraženiji u Britaniji i koliko se plaćaju

0
632
Poslovi u Velikoj Britaniji s najvećim brojem otvorenih radnih mjesta

Koji su najtraženiji zanatski poslovi u Velikoj Britaniji i kolike su plate na tim poslovima, te koji poslovi zahtijevaju najviše i najmanje kvalifikacija.
Istraživanje britanskog MyJobQuote.co.uk je otkrilo da su poslovi građevinara najtraženiji u Velikoj Britaniji, sa približno 3.074 otvorenih radnih mjesta. Drugi na listi su stolari sa trenutno dostupnih 2.531 radnih mjesta, a slijede električari (2.238 radnih mjesta) i molerski radnici (1.427).

Visina zarade po satu ovisi o stručnom zanimanju i radnom iskustvu 

Istraživanje je pokazalo i da zanatlije s manje od godinu dana iskustva zarađuju oko 10,35 funti po satu, dok radnici sa preko 20 godina iskustva zarađuju mnogo više. Tako na primjer stolari mogu da zarade najviše (16,15 £), dok kvalificirani slikari/moleri mogu u prosjeku zaraditi 12,20 £/sat.
Podaci otkrivaju i da je za električara potrebno najviše kvalifikacija, a većina poslodavaca traži CSI certifikat, zajedno sa CSCS-om. Drugi zanatski posao koji zahtijeva najviše kvalifikacija je vodoinstalater, s tim da je većini vodoinstalatera potreban CSCS da bi mogli raditi, dok se za sada za molerske radnike ne zahtijevaju kvalifikacije.