Koronavirus uzdrmao svjetske berze: Ulagači prodaju dionice i investiraju u zlato

0
786
I evropske berze oslabile zbog straha od koronovirusa, ulagači se okreću drugim investicijama

Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice oštro pale jer su ulagače zabrinule vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine, a pojavljuju se i konkretni podaci o posljedicama te epidemije po ekonomije.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 1,4 posto, na 28.992 boda, dok je S&P 500 oslabio 1,3 posto, na 3.337 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 9.576 bodova.
Kina je u nedjelju izvijestila kako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnom dijelu zemlje popeo na 2.442, a broj zaraženih na gotovo 77.000. Prema podacima Reutersa, slučajevi koronavirusa zabilježeni su u 26 zemalja svijeta, pri čemu je umrlo 11 osoba.
Osim vijesti o širenju virusa, investitori prate i ekonomske pokazatelje. Tako ih je uznemirio izvještaj o padu indeksa proizvodne aktivnosti u Japanu u februaru s prethodnih 48,8 na 47,6 bodova, što je najveći pad u sedam godina, zbog čega su ojačala strahovanja od recesije u trećoj po veličini svjetskoj ekonomiji.
Međunarodna udruga avioprevoznika (IATA) izvijestila je da bi gubici samo azijskih aviokompanija ove godine mogli dosegnuti gotovo 28 milijardi dolara. Uz to, kineske su vlasti objavile da se očekuje oštar pad izvoza i uvoza u februaru, a posljednji podaci ukazuju i na prve naznake slabosti u američkoj ekonomiji, prenosi Hina.
Zbog toga ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital, pa prodaju dionice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato. Cijena unce zlata porasla je prošle sedmice oko 4 posto, na 1.648 dolara, najviši nivo u sedam godina.
I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 posto, na 7.403 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,2 posto, na 13.579 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 6.029 bodova.
I na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je pao 1,3 posto, na 23.386 bodova.