Mastercard predstavio novi alat za banke za predviđanje prevara

Nova usluga pomaže da se smanje troškovi povezani sa prevarama, a istovremeno poboljšava potrošačko iskustvo

0
1393
Mastercard je razvio sistem za rano otkrivanje kartičnih prevara

Kako je brzina ključni faktor u borbi protiv prevara, kompanija Mastercard je lansirala sistem za rano otkrivanje prevara (Early Detection System). Ova nova usluga izdavaocima kartica pruža jedinstveni i napredni alat za upozorenja po karticama i računima koji nose povećan rizik od prevara na osnovu njihove izloženosti u situacijama kada su podaci ili sigurnost bili kompromitovani.
Svakodnevno slušamo o krađi podataka i lopovima koji postaju sve brži. Samo prošlog mjeseca, prijavljeno je kompromitovanje oko 143 miliona identiteta u samo jednom incidentu, a potrebno je svega 9 minuta da ukradeni podaci postanu dostupni na dark web stranama. Imajući u vidu činjenicu da neće svi ugroženi računi biti zloupotrebljeni, ali i da je svaka sekunda važna, kompanija Mastercard je razvila sistem za rano otkrivanje prevara kako bi se finansijskim institucijama omogućilo brže djelovanje i posljedično spriječili ozbiljniji napadi.
Koristeći uvide iz Mastercard mreže, mogućnosti te mreže za predviđanje aktivnosti i kombinaciju internih i eksternih podataka, sistem za rano otkrivanje prevara određuje dali su kartica ili račun ugroženi i šalje upozorenje izdavaocu kartice kojim seodređuje nivo rizika. Na osnovu tog nivoa rizika, izdavalac kartice zatim preciznije određuje koje radnje treba preduzeti, bilo da je to detaljnije praćenje transakcija ili proaktivno izdavanje zamjenske kartice.
“Ova usluga pomaže izdavaocima da reaguju znatno brže i da sa većom preciznošću zaustave potencijalnu prevaru prije nego što se ona i desi. Banke izdavaoci Mastercard kartica sada mogu proaktivno da izdvoje aktivnosti koje su posljedica zloupotrebe ili hakovanja podataka, što im pomaže da smanje troškove i očuvaju najbolje moguće iskustvo za korisnike kartica“, rekao je Adžej Bala, predsjednik Sektora za sigurnost i upravljanje rizicima u kompaniji Mastercard.
Sistem za rano otkrivanje prevara dostupan je izdavaocima kartica širom svijeta i obuhvata sve vrste prevara putem bilo kog kanala prodaje. Ovaj sistem identifikuje sve, od aktivne prodaje ukradenih podataka itestiranja kartica prije nego što se upotrebe za prevaru, do podataka o potencijalno rizičnim računima, a za koje nema dovoljno dokaza da su zaista kompromitovani. Ove mogućnosti će izdavaocima kartica omogućiti da dobijaju upozorenja o mnogo širem spektru ugroženih računa i to u periodu od 6 do 12 mjeseci prije nego što je to do sada bio slučaj.